Jump to content

Gyors, finom, egészséges, így készíts otthon jégkrémet!

2017. 07. 04. 14:00

Tombol a jó idő, ilyenkor kinek ne esne jól egy ízletes, könnyed,hűsítő finomság? Ha kipróbálnál valami egészségeset,és finomat, készíts saját kezűleg jégkrémet. A kicsik és a nagyok is garantáltan imádni fogják.

A legtöbb szupermarketben vagy háztartási cikkeket árusító helyen már kaphatunk műanyag jégkrémkészítő pálcás „pohárkákat”, melyek segítségünkre lesznek a házi jégkrém készítése során. Az ízek, színek tekintetében nincs határ, mindenki hagyatkozhat a fantáziájára, ízvilágára és kreativitására. Ha kedvet kaptál a házi jégkrém készítéséhez, próbáld ki az alábbi receptek egyikét!

A jégkrémek készülhetnek tejszínes, tejes, joghurtos vagy éppen vízes alappal is egyaránt, gyümölcsből is bátran használhatjuk a számunkra kedvezőeket.

Gyümölcsös-joghurtos jégkrém

Hozzávalók:

  • 700 g natúr joghurt
  • tetszés szerint gyümölcs
  • 30 dkg eper, áfonya, barack, meggy, cseresznye, őszibarack, nektarin (tetszőlegesen választható bármilyen gyümölcs)
  • 3 evőkanál méz

Elkészítése:

A gyümölcsöket hámozzuk meg, aprítsuk fel és a 3 evőkanál mézzel elkeverve turmixoljuk össze. Készíthetünk vegyes gyümölcsös változatot is, ilyenkor osszuk szét a joghurtot annyi fele, ahány félét kipróbálnánk. Keverjük össze a joghurtot a turmixolt gyümölccsel, adagoljuk a jégkrémkészítő pohárkákba, tegyük rá a pálcás végét és helyezzük 2-3 órára a mélyhűtőbe. Ha nincs speciális poharunk régi joghurtos, pudingos poharat is használhatunk, fedjük le frissen tartó fóliával szúrjunk bele saslikpálcát, vagy éppen egy kiskanalat és tegyük be 2-3 órára a mélyhűtőbe.

Ezen az elven elindulva számtalan szín és ízkombináció elkészíthető.

 

Vízes alapú bodzafagyi

Ez a változat is szintén szabadon variálható, készíthetünk levendulás, citromos, narancsos...stb. jégkrémet is.

Hozzávalók:

  • 15 db bodzavirág
  • 2 db citrom
  • néhány friss mentalevél
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál  méz
  • 6 dl forró víz

Elkészítése:

Tisztítsuk meg az alapanyagokat, (jelen esetben a bodzát) alaposan mossuk meg, majd tegyük egy tálba. A mentalevelet, a citrommal és a bodzával keverjük össze, öntsük rá a forró vízet, majd fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakán keresztül. Másnap szűrjük le, melegítsük közepes lángon, adjuk hozzá a mézet és a cukrot, és forraljuk addig, míg el nem olvadnak. Ha kész, hagyjuk hűlni, majd öntsük a jégkrémkészítőbe és tegyük a fagyasztóba.Ha friss növényekkel dolgozunk, mindig ügyeljünk rá, hogy alaposan tisztítsuk meg, mielőtt felhasználnánk őket!

Banános joghurtos jégrém, csokibevonattal

Hozzávalók:

  • 2-3 banán
  • 3 evőkanál méz
  • 1 pohár natúr joghurt
  • segy csipet fahéj
  • 1 vaníliarúd

Elkészítése:

A banánt a mézzel turmixoljuk össze, adjuk hozzá a joghurtott, majd hintsük meg egy csipet fahéjjal, és egy késhegyni vaníliával (friss rúd belsejéből kaparjuk ki). Ha elkészült a keverék tegyük a mélyhűtőbe 1-2. Addig olvasszunk meg egy tábla fehér-, tej-, vagy étcsokoládét és hagyjuk kicsit kihűlni. A már megszilárdult jégkrémekre óvatosan csepegtessük rá, esetleg egy ecset segítségével elkenhetjük rajta. Majd tegyük gyorsan vissza a mélyhűtőbe, hogy megszilárdulhasson rajta anélkül, hogy a jégkrém elolvadna.

(Forrás: marmalade.hu, nosalty.hu l Kép: pixabay.com)