Jump to content

Egészségesnek hiszed, pedig nem az

2024. 04. 21. 19:00

Az egészséges ételek hozzájárulnak ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön, a betegségek elkerüljenek. Csakhogy sok ételről elhisszük, hogy támogatják az embert, pedig valójában akár káros is lehet.

Nincs olyan, aki ne diétázott volna már. Ám sokan elrontják az egészet úgy, hogy annak nincsenek a tudatában. Vagy a könnyebb és gyorsabb megoldásokat keresik, vagy egyszerűen nem ismerik az egyes alapanyagok, ételek negatívumait.

A reggelt langyos, citromos vízzel indítod, majd elfogyasztod a smoothie-dat? Nagyszerű és egészséges, könyveled el magadban. Ez egészen addig így is van, ha a smoothie-hoz vagy a turmixhoz te magad veszed meg a hozzávalókat. Csakhogy sokkal könnyebb a már kész, előre előállított termékhez nyúlni. Akár még fizetünk is érte többet, hiszen azt a pénzt áldozzuk rá, amit a termékek beszerzéséért kellene tenni. Ne hidd, hogy ezzel sokkal egészségesebb leszel, ugyanis számolnod kell a magas cukortartalommal és a mesterséges aromákkal, tartósítószerekkel is. Megéri tehát időt és energiát rászánni arra, hogy saját magad készítsd el a reggeli italodat.

A diétázók, fogyókúrázók gyakran gondolják úgy, hogy ártatlan bűnözés az, ha beillesztenek az étrendjükbe egy-egy müzliszeletet, energiaszeletet. A valóságban ezek a finomságok nagyjából ugyanannyi energiát, zsírt és kalóriát tartalmaznak, mintha egy teljesértékű csokit fogyasztanál el. Vagyis nemhogy támogatnák a dófogyásodat, valójában hátráltatják.

A zabpehely önmagában támogatja az emésztést, de az előre csomagolt, ízesített zabpelyhek plusz cukrot, mesterséges aromát tartalmaznak. Ezért jobb, ha natúr zabpelyhet vásárolsz és a hozzáadott alapanyagokat is frissen adod hozzá.

A joghurtok probiotikumokat tartalmaznak, amelyek az emésztőrendszer egészségét támogatják, de a natúr joghurt helyett sokan választják a gyümölcsös változatot. Csakhogy ezekkel az a gond, hogy biztos cukrot is tartalmaznak, vagyis nem állnak a fogyás szolgálatába.

A diétában biztos, hogy szerepel a gyümölcs, éppen ezért sokan azt gondolják, hogy azok aszalt változatával sincs gond, csakhogy az asztalt gyümölcsök magasabb cukortartalommal is rendelkeznek és sok esetben nem mentesek a különböző adalékanyagoktól.

A diétázás, fogyás tudatosságot követel meg, amely már az alapanyagok kiválasztásával is megkezdődik. Macerásabb és időigényesebb lehet a saját elkészítési mód, de hidd el, hogy sokkal biztosabb is.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)