Jump to content

Ingyenes étterem a kertben, avagy étkezz a szabadban

2024. 04. 24. 19:00

Az étkezés mindennapjaink része, hiszen táplálni kell sejtjeinket, az egész szervezetünket. Nagy jelentősége van annak, hogy mit fogyasztunk el, ugyanakkor annak is, hogy azt hogyan és hol tesszük meg.

Gyerekkori emlékeim között kotorászva az egyik legjobb, amire mindig szívesen emlékszem vissza, az kétségtelenül a közös ebédek nagymamáméknál. Az együtt töltött idő felbecsülhetetlen értéke mellett azért ívódott be emlékeimbe az ilyen esemény, mert ahogy az időjárás engedte, szívesen telepedtünk le a diófa árnyékában, a nagy asztal köré. Emlékszem,  volt olyan is, hogy szakadt az eső, épp egy nyári zápor kapott el minket, de az ebédet folytattuk, csak az eresz alá húztuk az asztalt.

Jó idő esetén nem volt kérdéses az, hogy a szabadban együnk. Imádtam a madarak csicsergését hallani, a bőrünkön érezni a friss levegőt. Valahogy még az ételek is sokkal ízletesebbé váltak.

Ha ez nem is minden családban szokás, de a kerti partikat mindenki kedveli. Ott is miről van szó? Természetesen az étkezés, az ételek központi szerepet kapnak.

Összegyűjtöttünk néhány érvet, hogy miért is jó rendszeresíteni a friss levegőn való étkezést.

Friss levegő: Az egyik legnyilvánvalóbb oka annak, hogy jó és szeretünk a szabadban enni, az a friss levegő, amely megnövelheti az étvágyat, a jó kedvet, de felfrissítheti az elmét.

D-vitamin: Ha pedig már kint vagyunk, akkor nagyobb eséllyel jutunk hozzá a napfényhez, amely D-vitaminhoz juttatja a szervezetünket természetes módon. Ezáltal erősebbé válnak a csontjaink, valamint az immunrendszerünk is.

Stresszmentesség: A szabadban elfogyasztott ételeket jóbb ízzel fogyasztjuk el, de a természet közelsége még ahhoz is hozzájárul, hogy távozzon belőlünk a feszültség.

 

Inspirálódás: A természet ösztönzőleg hat ránk és ez még választásunkban is megmutatkozik, mert hajlandóbbak vagyunk egészségesebb ételekhez nyúlni, ha tudjuk, hogy azt a szabadban fogjuk elfogyasztani. Valamint a változatosságra is jobban odafigyelünk ilyenkor.

Természet közelsége: a madarak hangja, a növények illata, színe, látványa mind hatással van ránk és a stresszoldásban is szerepet kapnak. Remek alkalom arra, hogy igazán kapcsolódni tudjunk a természethez.

Testmozgás: Ha már a kertben eszünk, vagy piknikezni megyünk, akkor arra is hajlandóbban vagyunk, hogy mozogjunk.

(Forrás: lelkielet.co.hu | Képek: Pixabay)