Jump to content

Más kultúra, más szokás – Készülj fel rá!

2024. 04. 17. 21:30

Megtervezted az úti célt, lefoglaltad a szállást is? Azért még van teendőd. Készülj fel arra, hogy mire számíthatsz, ha idegenbe mész.

Külföldi utazásunk során felkészültek lehetünk, hogy milyen látványosságokat lehet megnézni és utána nézhetünk, hogy milyen a szállodánk, de az igazán felkészültek a szokásoknak is elébe mennek. A más ország ugyanis kulturális különbségeket is rejthet. Érdemes ezeknek is utánanézni, nehogy kellemetlenségekkel találjuk magunkat szemben.

Nem mindenhol olyan a közlekedés, mint hazánkban. Ha Vietnámba mész, akkor a káosz fogalma új értelmet nyer. Ám ebben a káoszban mégis mindenki eljut a céljáig, egyszerűen más a morál, más a szokás. Idegenként pedig neked kell alkalmazkodnod az ottani szokásokhoz. Szerencsére vannak olyanok, akik azzal vannak megbízva, hogy a turistákat átsegítsék egyik oldalról a másikra.

Franciaországot a divat országának titulálják, főleg igaz ez a fővárosukra. Joggal gondolnánk azt, hogy a boltok tárva-nyitva vannak annak érdekében, hogy a turisták felfedezzék a francia üzleteket. Csakhogy könnyen lehet, hogy a „nyitva” tábla átverésével szembesülünk, mert a boltba nem lehet bejutni. A franciák elég szabadon kezeli a nyitva tartási időt és ez fejtörést okozhat az odalátogatóknak.

Kínában a köpködés nem a véleményük kifejezésének egy módja. A kultúrájuk része és bizony megteszik azt mindenhol. Ha erre kényes a turista, akkor lehet, hogy kellemetlenül fogja magát érezni a közegeben, de nincs mit tenni. Ők vannak otthon.

Ausztráliában nem húznak cipőt vagy papucsot csak azért, hogy a strandról átcsoszogjanak a boltba vagy ebédeljenek az étteremben. És ezzel nincs is gond, mivel ez a szokás. Végre lehet lazulni.

Spanyolországi látogatásunk során felfigyelhetünk az sok-sok étteremre. Ebből a sokaságból kell kiválasztani egyet. Megvan annak is a titka, hogyan tehetjük meg ezt eredményesen. Méghozzá ahol sok a földre dobott szalvéta, az nem a pincérek hanyagságáról tanúskodik, hanem arról, hogy bizony finomat tálaltak a vendégek elé.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)