Jump to content

A sárgájától a fehérjét

2016. 10. 26. 17:00

A konyhai tevékenykedésünket beárnyékolhatja egy-egy olyan mozzanat, amelyet már jó párszor elvégeztél, mégis kimondottan rosszul esik, hogy valami nem úgy sikerül, ahogy szeretnéd. Pláne, ha tétje van, méghozzá, hogy a készített étel finom és tetszetős legyen.

Hányszor, de hányszor törtünk már fel nyers tojást, hogy a fehérjét elválasszuk a sárgájától. Gondosan ügyelünk arra, hogy egy csepp sárgája se vegyüljön a fehérjéhez, mert akkor nem tudunk abból habot felverni. Minden igyekezetünk ellenére is előfordul, hogy nem sikeres a szétválasztás, így vehetjük elő az újabb tojást és kezdetjük a szétválasztási procedúrát előröl.

Gyermekkorunkban ámuldozva néztük nagyszüleink, szüleink kezét, ahogy gyakorlott mozdulattal, akár egy kézzel törte bele a tálba a tojásokat. A szétválasztásra pedig bravúros mutatványként tekintettünk. Most pedig már nekünk kell a konyhában ezt a műveletet megtennünk.

Nem egy ördöngösség, hiszen akár nap, mint nap törünk fel tojást. Mégis vannak olyan idétlenebb napjaink, amikor még ez is nehéz feladatnak bizonyul. Van néhány technika, amellyel meg lehet próbálkozni, hogy az ügyetlenebb napjainkon is biztosan szét tudjuk választani a fehérjét a sárgájától.

Amit szüleinktől ellestünk, az a megszokott, az alapmozdulat, vagyis hogy a tojást a tál vagy az asztal pereméhez ütögetve megtörjük a tojást, az ujjainkkal szétválasztjuk a ketté repedt héjat. A fehérje azonnal kicsorog a tálba, míg a sárgáját egyik tojáshéjból a másikba öntögetjük, hogy a maradék fehérje is lecsorogjon.

Egy talán biztosabb, de mancsosabb módszer szerint egyik kezünkkel a tojást fogjuk, nekikocogtatjuk valaminek, és a tartalmat a másik kezünkbe, a markunka eresztjük. Ujjaink között a fehérje lefolyik, míg a sárgáját felfogjuk.

A PET-palackok újrahasznosítására már annyi ötletet adtunk és találhatunk a neten, de a tojás sárgájának elválasztására még nem igazán. Pedig kiválóan alkalmazható arra is, méghozzá egy mozdulattal. Az a legjobb ebben, hogy semmit nem kell a palackkal tennünk, nem kell szétvágni, alakítani. Arra van szükség, hogy a tojást minden szétválasztás nélkül törjük bele a tálba, a palackot pedig használjuk úgy, mint egy szivattyút. A palack oldalát benyomjuk, a sárgájához közelítjük, majd elengedve a palack oldalát, az beszívja a sárgáját. A másik tálba csak átöntjük a PET-palackból a tojássárgáját.

Azóta persze már kitaláltak és meg is alkottak egy egyszerű konyhai eszközt, amely összetöri a tojáshéjat, de a sárgáját nem engedi a tálba csak a fehérjét.

(Forrás: marmalade.hu | businessinsider.com, phonebibi.com/képek |youtube.com/videó)