Jump to content

A foltok nemcsak a ruhákon mutatnak rosszul, hanem a bőrön is

2024. 05. 15. 19:00

A kor előrehaladtával nemcsak az őszülő hajjal és a ráncokkal kell megküzdenünk, hanem az öregségi foltokkal is. Így küzdhetsz ellenük.

A főleg napnak kitett területeken, így az arcon, kézfejen, vállakon megjelenő foltokat az öregség jelének tekintjük, de érdekes módon a szeplőkhöz egészen máshogy állunk. Az ugyanis bájos és akár még néhány pöttyöt is felfesthetünk az arcunkra, míg az öregségi foltot mindennél jobban meg akarjuk szüntetni. Hogy mit tehetünk ezért? Körül néztünk.

Mi is az az öregségi folt?

Nevezik napfoltnak is, amelyek általában az idő előrehaladtával és/vagy napfény hatására (és még számos oka lehet) jelennek meg a bőrön. Az ártalmatlan elváltozás a bőrben felhalmozódott melatonin miatt tűnik fel. Valójában a festékképzés rendellenességéről van szó.

Mit tehetünk ellene?

Amikor már megjelennek az eredeti bőr színétől elütő és akár zavaró foltok, akkor is tudunk mit tenni, de a megelőzés még fontosabb. Tehát, ha nem is jelentkeztek a pigmentfoltok, már tavasszal érdemes megkezdeni a magas faktorszámú fényvédő használatát, amely a mindennapi bőrápolási rutin része lehet.

Ha pedig már megjelentek ezek a nem kívánt elváltozások, akkor azok halványítására kell törekedni, amelyre többféle kozmetikai termék is létezik, amelyek általában C-vitaminban gazdagok és egyéb hatóanyagokat tartalmazó készítmények. A kozmetikus szakember is segíthet lézeres kezeléssel csökkenteni a gondot.

Természetesen?!

Ha nem akarunk befektetni semmiféle kezelésbe és kozmetikumba, akkor néhány természetes alapanyagot felhasználtunk, ráadásul otthon.

A citromlé nemcsak a tea ízesítésére kiváló. C-vitaminban és citromsavban gazdag és az érintett felületek vékony bekenésével természetes módon halványíthatók a foltok. A citrom levét hagyjuk néhány percig hatni, majd vízzel öblítsük le. Sose felejtsük el, hogy ez után mindig használjunk napvédőt.

Az aloe vera sok mindenre tökéletes megoldást jelenthet. A napégés esetén is bevethető, de a foltok enyhítésében is kiveheti a szerepét. Nincs más dolgunk, mint a növényből megszerzett zselével bekenni az érintett bőrfelületet. Nyugodtan rajta felejthetjük a bőrünkön akár órákon át is, majd öblítsük le.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)