Jump to content

Mit kezdjünk a maradék sonkával?

2014. 04. 22. 10:04

Még a legjobb háziasszonnyal is előfordul, hogy túlvásárolta magát a húsvétra szánt sonkából. Probléma egy szál se, készítsünk belőle valami finomat vacsorára. Néhány ötlettel becsempészhetjük frissen készült ételeink közé.

Krémlevesbe való apró kockák

Levesbetéthez kockázzuk fel apróra, kevés vajon pirítsuk meg serpenyőben. Tökéletes kiegészítője krémleveseknek.

Tésztával kézenfogva

Leggyorsabban tejszínes sonkás tésztát készíthetünk a finom húsvéti sonkából, de kerülhet lasagne rétegei közé, helyezhetjük vékony szeleteit pizza tésztára és finom tőle quiche lorraine tölteléke is. Készíthetünk sonkacsigát, gyors megoldásként kész leveles tésztából. Az apróra vágott sonkából, reszelt sajtból és tejfölből készítsünk tölteléket, kenjük meg a tésztát, tekerjük fel, szeleteljünk belőle „csigákat”, amit kb. 10 perc alatt készre süthetünk.

Nem felvágott, mégis a szendvicsbe kerül

Munkahelyi uzsonna, házi megoldással. Friss pékáruba jégsalátával, friss paradicsom és paprikakarikával, tejszínes tormával, wrapba kerülhet sajtkrémmel, kellemes étel két meeting között, és még spóroltunk is.

Amikor a sonkát tekercselik

Szeleteljük nagyon vékonyra, töltsük meg tormakrémmel vagy tojáskrémmel, tekerjük fel, mint a palacsintát, díszítsük zöldségekkel a tálat, készítsünk hideg vacsorát.

Imbisz, az aszpikos retró

Béleljünk ki őzgerincformát a vékony sonkaszeletekkel. Keverjünk össze 1 pohár tejfölt egy kis tubus majonézzel, majd adjuk hozzá 1,5 dl víz, 1 zacskó zselatin, 1 db húsleveskocka összeforralt, kissé lehűtött keverékét. A folyadékalapot sűrítjük 3 db kockára vágott, főtt sárgarépával, 3 db felkarikázott főtt tojással és kb. 20 dkg vékony csíkra vágott sonkával. Töltsük meg a sonkával bélelt őzgerincformát, tetejét fedjük sonkaszeletekkel. 3-4 órára tegyük a hűtőbe. A formából kifordítva szeletelhető.

Körbeölelve valami finomat

Ha sikerül vékonyra szeletelni a sonkát, tekerjük friss zöld vagy fehér spárga köré, helyezzük tűzálló tálba, öntsük nyakon besamel mártással, szórjuk meg reszelt sajttal, süssük meg és kész is a fenséges vacsora.

A besamel mártás sokkal könnyebben elkészíthető, mint amennyire francia eredete sejteti:

2 evőkanál vaj

2 evőkanál liszt

½ l tej

só, bors, szerecsendió

Forraljuk fel a tejet (házi tejből kifejezetten kellemes, krémes lesz a fehérmártás), majd hagyjuk hűlni. A vajat kezdjük olvasztani, lassan melegíteni főzőedényben, majd amikor már forrósodni kezd, adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk és keverőkanállal folyamatosan kezdjük keverni, nehogy leégjen, világos rántást kapunk. Lassan, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a már nem forró tejet, alacsony fokozaton kb. 10 percig főzzük össze. Krémes állagú mártást kapunk, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval.

Vendégváró falatkák azoknak, akik még tudnak enni

Borozgatós, barátnőkkel csacsogós gyorsvacsorának. Vágjuk fel kedvenc magos kenyerünket és a felszeletelt sonkát kb. 3 cm-es darabokra, helyezzük egymásra, tetejére kerüljön aszalt szilva vagy sárgabarack, datolya, díszpálcikával (fogpiszkálóval) tűzdeljük össze, helyezzük tálcára.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: eatandrelish.com)