Jump to content

Lakóparkban egy kicsit másképp

2014. 07. 07. 16:40

Üdítő látvány a lakóparki környezetben ez a szlovák tervezők kezei közül kikerült környezetbarát és sallangoktól mentes lakóház. Úgy tűnik ez a bennünket körülvevő országokban sincs másképp: adott a nagy semmi, amiből egyszer csak házak nőnek ki, többnyire egy kaptafára. S néhol megcsillan a remény, s enged szabad utat a kreativitásnak.

Nemcsak megjelenésével, hanem tudatos energiahatékony megoldásaival, a tárgy és bútorbeillesztés minimális használatával is rokonszenves és masszívan kilóg - rést keresve magának küldetésével - a körülötte található egyen építésű vagy nagyon trendi társai sorából.

Az elgondolás alapvetően pofon egyszerű. Megfizethető, élhető és fenntartható ingatlanról álmodozott a későbbi tulajdonos, aki lett lévén tervező, nemcsak jövőbe mutatató gondolataival játszadozott, hanem azokat papírra, majd laptopra is vetette. Tudatosan építette a tervezés lépéseit, figyelembe véve azt az elgondolást, hogy élni remek módon lehet relatíve kis telken és kis házban is, ami egyúttal kis ökölógiai lábnyomhoz is vezet.

Nem pusztán az ingatlan méretei miatt helytálló az elgondolás, gondos figyelem kísérte az alap- és építőanyagok minél közelebbi forrásból történő beszerzését is. Továbbá nem megvetve azt az apróságot, hogy hazájának népi építészete, az alapokhoz való visszanyúlás bizony jó kiindulás a mai modern lehetőségek mellé. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy nem kell feltétlenül valami újat kitalálni, elég ha pusztán a jól beváltat bázisként alkalmazzuk és továbbgondoljuk némi korszerű megoldással kiegészítve.

Ismerősen köszön vissza ezáltal a hagyományos épületforma és a kis ablakok, amelyek mai szemmel talán nem kellő méretben engednek utat a fénynek, s ugyancsak alkalmazott a „gánok” néven befutott tornác, masszív tetővel, védelmet nyújtva az időjárás ellen, lehetőséget teremtve a zordonabb hónapokban is a kültéri szabadidő eltöltésre. S mit rejt az épület nem utcafronti oldala? Irigylésre méltó üvegfrontot épületfal méretre igazítva. A tökéletes megoldás a természettel együttélés élményéhez.

 

A ház központjában találhatók a kiszolgáló helyiségek és rejtett lépcsőház, míg mellette a nappali és a földszinti illetve emeleti szoba. Jól átgondolt a térrendezés, a műszaki háttér távol áll a túlzásoktól. A falaknál polisztirol habot körülölelő minőségi OSB lemezekből készült hőszigetelt paneleket alkalmaztak, masszív betonpadló fűtést rejt és őriz. A végeredmény átlátható, komfortos lak. Tény, hogy a kertben nem sok növény található, térjünk vissza 3 év múlva, kíváncsi vagyok akkor mire látnánk a bentről készült fotón.

(forrás: archdaily.com, jrkvc.sk)