Jump to content

Málnabokrot minden kertbe!

2014. 06. 06. 10:05

Kertes házban élni feladatok sorával jár, legalább annyi öröm, mint üröm. Ám bármennyi munka és nehézség is adódott az évek során, amikor elkezd teremni a saját málnám, mindent feledek. Ez az a gyümölcs, amivel nem tudok betelni.

Ez a kis piros bogyós gyümölcs mennyei ízével minden családtagot levesz a lábáról. Éppen annyira fanyar, amennyire édes. Utánozhatatlan, próbálkozhat bármely élelmiszergyár csoki, cukor, rágó, ital málnaízűvé tételével, esélytelen próbálkozás. Ez a pici gyümölcs nem adja könnyen magát holmi utánzásra késztetve a kísérletezőket. Konzervként sem az igazi. Fogyasszuk hát degeszre magunkat ebben a néhány hétben, aztán később a fagyasztott megoldást válasszuk. Szeretjük magában vagy hozzá hasonlóan kivételes kedvtelésnek örvendő bogyós társaival együtt. Esetünkben nagy szerencse, hogy különösebb kertésztudomány nélküli gondozásunk mellett is csodálatosan érzi magát nálunk, nagyon gyorsan termőre fordult, s tartja ezen szokását hetekig, újabb és újabb szemeket hozva.

Túl azon, hogy finom ízével elcsábít, nagyon hasznos tulajdonságokkal bír. Nem is gondolnánk róla, hogy rostok tekintetében a leggazdagabb étel, még a babot is leelőzi. Jó hatásdal van a szívre és az érrendszerre is. Tartalmaz flavonoidokat, rák ellenes antioxidánsokat, valamint a legfontosabb vitaminokat, C és K tekintetében igen gazdag, legalább annyira, mint kalciumban, káliumban, foszforban és magnéziumban. Fogyassza hát bátran mindenki. Igen magas a csersav tartalma, amiről ugyan nem állítható nyugodt szívvel, hogy gyógyítja a rákot, de mindenképp segít az elátkozott sejtek legyőzésében.

Szüretelése – házi körülmények között - ugyanazon forgatókönyv szerint működik, a komisz ujjak leszedik és megkímélve attól, hogy összetörjék, gyorsan a szájba helyezik. Vásárláskor fogadjuk el, hogy ára magasabb az átlagos gyümölcsökhöz képes. Az árképzés szorosan kapcsolódik a fent említett csábító erejű mozdulatsor féken tartásához.

Nem tárolható sokáig, fogyasszuk frissen, ne őrizgessük. Ritkán javaslom, hogy ne is gondolkozzunk további feldolgozásában, mert önmagában mindent felülmúl. Aki azonban lelkes feldolgozó készíthet kellemes gyümölcslevest, pohárkrémet és süteményt, lekvárt vagy szörpöt, díszíthet vele fagylaltot, krémes vagy joghurtos szeletet.

Amennyiben kertes házban élsz, ősszel ne feledd 2-3 bokor málna ültetését. Egyéb esetben meg irány a piac.

Málnaevéshez nincs is mit kívánni, remek íz, mosolyrafakasztó élmény!

(fotó: appforhealth.com)