Jump to content

Menő még a hintaszék?

2014. 05. 05. 10:08

Szerintem igen. Miért ne lehetne a nappali közepén, az olvasósarokban vagy a hálószoba szegletében, netán a teraszon. Már korántsem pusztán régi idők lenyomatai. Örüljünk, ha van otthonunkban, ne tétovázzunk, ha éppen vásárlásán gondolkozunk.

Mert a hintaszék, ez a kényelmes ülőfelületű, olvasás, tévénézés vagy beszélgetés közben ringatózó karfás valami éppúgy központi helyet kaphat életünkben, mint a legkényelmesebb fotel. Már rég túl vagyunk kedvelt nagymamánk avitt példányán. Bármely stílusban érezzük magunkat otthon, találunk hozzá illő, megfelelő darabot, gondolkozhatunk beltéri vagy teraszon, kertben használható lehetőségben.

Íme ez a gyönyörű, szinte megszólaló példány. Elképesztő, hogy a modern vonal mennyire természetes forma, mondhatni legalább annyira illik egykori, 60-70 évvel ezelőtti otthonokba, mint a mai modern enteriőrbe.

(fotó: houzz.com)

A design sem kerülte ki a hintaszékes ötleteket. Charles és Ray Eames, az ’50-es évek bútortervezésének kiemelkedő alakjai a székek terén is a mai enteriőrtervezésre hatással bíró örökséget hagytak. Öntött műanyagból készült, az emberi test vonalát követő ülőfelülettel készült emblematikus RAR névre hallgató mesterművük hintaszék lábbal is készült. A letisztult forma számos mai otthon dísze.

(fotó: famous-design.com)

E skandináv ihlette design a maga egyszerű kárpitjával és tömör kőrisfa vázával, a körbeölelő üléskialakítással egyenesen arra késztett, hogy azonnal belehuppanjunk. Jól illeszthető mozgalmasabb terekhez a cicomáktól mentes forma.

(fotó: homedit.com)

Egy nagyon is modern formavilágúvá előlépett alkotás, a Jolyon Yates Odechair példány. Környezettudatos szemlélettel használja a megújuló nyírt alapanyagként, kíméletes ragasztási és felületkezelési anyagokkal, s visszanyúl a régimódit idéző, frissebbé tett egyszerű kinézethez.

(fotó: jolyonyates.com)

S legvégére azért egy klasszikusabb darab, mégiscsak ez jut eszünkbe elsőként, ha hintaszékre gondolunk. Romantikus hangulatú helyiségekbe tökéletes megoldás.

(fotó: homedecoratorspace.com)

Bátran válasszuk a hintaszéket, nem fogjuk megbánni.

(főfotó: simpleform.net)