Jump to content

Egy, megérett a meggy

2016. 06. 07. 17:00

A bogyós gyümölcsök közül sokan inkább a cseresznyét kedvelik, mert édesebb, mint a meggy, pedig ez a csonthéjas gyümölcs nemcsak leves és sütemények kiváló alapanyaga, hanem az egészségre is kedvezően hat.

Meggyidény van. A legjobb egyenesen a fáról fogyasztani, de nagyobb mennyiségű termés mellett természetesen ez lehetetlen, így lehet belőle lekvárt, dzsemet, befőttet, bort, pálinkát készíteni. A nyers termést fel lehet használni leveshez és süteményekhez, levéből kiváló italt készíthetünk.

Miért érdemes minél több meggyet enni, amikor lehetőségünk adódik rá?

Vitaminokban gazdag gyümölcs, tartalmaz A-, B1-, B2- és C-vitamint, emellett pedig cink, kalcium, kálium, magnézium és vas is található benne. A meggy antioxidáns hatását is élvezhetjük. Ha ez még nem lenne elég meggyőző, akkor eláruljuk, hogy ez a fanyar gyümölcs tisztítja a vért, megerősíti a szívizmot, megőrzi a vénák falának rugalmasságát, így a visszérbetegségek elkerülhetőek. A máj- és vese működésének serkentése segít a méregtelenítésben, serkenti a belek mozgását és az emésztést, ebben a B-vitamin játszik nagy szerepet.

A meggyet azoknak ajánlatos leginkább fogyasztani, akik rajonganak ezért a gyümölcsért, valamint akiknek gond van az emésztésükkel, azok számára egyenesen ajánlott gyümölcs. A gyomor munkáját gyorsítja a savanykás termés, az egész emésztőrendszer működésére jó hatással van. A székrekedés problémájának gyors és természetes megoldója lehet, egyúttal azonban tisztítja a beleket is.

A meggy arról is közismert, hogy vízhajtó hatású gyümölcs. Nem csak maga a húsa, de a növény szárából készült tea is hajtja a vizet.

A meggyben lévő magas káliumtartalomnak köszönhetően a szervezetben lerakódott húgykősav, amely a köszvényt is okozza, kioldódik a lerakódott helyekről.

A C-vitamin hiányától a fogíny nem úgy tartja a fogakat, mint kellene, de meggy fogyasztásával elegendő vitaminhoz juthat a szervezet, és a szájbetegségeket ki lehet küszöbölni.

Megfázásos betegségek természetes gyógymódja lehet a savanyú gyümölcs. A meggynek köszönhetően nem képesek a vírusok a további szaporodásra. Erősíti az immunrendszert is.

Mi a teendők mostanság? Fogyasztani kell a meggyet!

(Forrás: bestherbalhealth.com, wisegeek.com/képek)