Jump to content

Sóról szóra

2016. 04. 26. 19:00

A magyar gasztronómia preferálja a fűszeres ételeket, a csipetnyi só sosem marad ki még az édes ízekből sem. Sokan egyáltalán nem fogják vissza magukat és a sószórót sem, de az egészség érdekében egyes szakemberek szerint fontos lenne csökkenteni a sómennyiséget. Mennyire?

Az emberek sokszor már azt sem tudják, hogy mit és mennyit egyenek. Az alapjában fűszeres ételeket is többen úgy fogyasztják, hogy jócskán szórnak még a sóból, biztos, ami biztos. Aztán jött a felvetés, hogy a só nem egészséges, vagyis érdemes minél kevesebb sót fogyasztanunk az egészségünk érdekében. A mértékletesség mindenben célravezető, így a só fogyasztásában is. A túl sok és a túl kevés is problémákat okoz szervezetünkben. Vagyis egyáltalán nem arról van szó, hogy a lehető leginkább iktassuk ki étrendünkből, hiszen a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a folyadék- és ásványianyag-egyensúlyt fent tudjuk tartani testünkben. A só 60%-ban klórból és 40% nátriumból áll. Ez a két alkotóelem és a kálium közösen szabályozzák a szervezetünk folyadékháztartását, de szerepük van izom- és idegműködésben is, a vérnyomás szabályozásában. A sejtek ideális sókoncentrációjú környezetben képesek a dolgukat jól végezni, a könny és a vér is enyhén sós. A testünk sómennyiségének szabályozásában a bőr és a vese dolgozik.

A só megköti a vizet, így a több sófogyasztás több folyadékfogyasztást követel, ez pedig a vér térfogatát növeli, amely befolyásolja az ember vérnyomását. Ez állt annak hátterében, hogy igyekeztek az embereket „leszoktatni” a sófogyasztásról, azonban a konyhasó nem annyira tartósan emeli a vérnyomást, mint ahogyan ezt hitték. A só mellett még számos tényező szerepel a vérnyomás megemelkedéséért. Akik magas vérnyomásban szenvednek, és sószegény diétába kezdenek, valóban kordában tartható vérnyomásuk, de egyáltalán nem mindenkinek kell és jó a sóban szegény étkezés. Az alapjában véve egészséges emberek, ha kihagyják, vagy drasztikusan lecsökkentik a só bevitelét, legalább annyit ártanak, mint azok, akik nagyon sósan táplálkoznak, ráadásul mindig. A túl kevés só szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, szükséges tehát a napi só bevitele. A napi adag – amelybe az összes étkezés együtt beleszámít – nagyjából 5 grammot jelent, amely egy teáskanálnyi sónak felel meg.

Akik hozzá vannak a nagyon sós ízhez szokva, és a már fűszeres ételt is pluszban megsózzák, azoknak valóban érdemes az egészségük érdekében csökkenteni a mennyiségen, amelyet fokozatosság elvén valósítsanak meg, hogy a sótlanabb ízhez hozzá tudjanak szokni.

(Forrás: nydailynews.com, menshealth.com/képek)