Nem biztos, hogy úgy fogyhatunk a legkönnyebben, ha egyáltalán nem veszünk magunkhoz ételt, állítják a szakemberek. A koplalástól ugyanis a szervezetünk ’megijed’, és elkezd felkészülni a hét szűk eszetendőre úgy, hogy zsírt raktároz el a testünk kritikusabb részein, éppen ott, ahol egyéltalán nem szeretnénk, azaz a hason, és deréktájon. Az itt elhelyezkedő zsír felelős az alma típusú alkatért, ráadásul nem csak esztétikailag kifogásolható, de veszélyes is az egészségünkre nézve, ugyanis megnöveli a kettes típusú cukorbetegség és különböző szívproblémák kialakulásának esélyét.
A kutatók azt is megállapították vizsgálataik során, hogy a hosszú távú koplalás során a máj sejtjei elklezdenek nem reagálni az inzulinra, arra a hormonra, ami segít a cukor feldolgozásában.
A szakemberek ezért azt javasolják, hogy ha le szeretnénk fogyni, akkor inkább többször együnk kisebb adagokat, így a vércukorszintünk sem fog hullámvasútként fel-alá nyargalni, de cukorbetegséget sem idézünk elő egészségtelen életmódunkkal.
Nyilvánvaló, hogy ez sok mindenki számára nehézségekbe ütközik a munkahelyén, vagy a rohanós életmódja mellett, ezért nagyon fontos, hogy megtervezzük előre, mit is akarunk aznap enni. Ha előre csomagolva viszünk magunkkal salátát, pár szem mandulát, aszalt gyümölcsöket, joghurtot és almát, akkor egészen biztosan nem fog véletlenül becsúszni este hatkor egy családi pizza, vagy hamburger, miután végigkoplaltuk az egész napot.
(Kép: basrijksen.com)