Jump to content

Divattörténeti csavarok

2024. 10. 23. 19:00

Az, hogy ruhát veszünk magunkra, nemcsak esztétikai kérdés, hanem funkcionális is, hiszen szükségünk van a külső védelemre. Ám nem minden az, aminek egykor tervezték.

Az öltözködés története tele van olyan ruhadarabokkal, amelyek eredetileg egészen más funkcióval bírtak, csakhogy új értelmet kaptak. Az ember találékonyságának köszönhetően  a mindennapi használati tárgyakból némelyik a stílus eszközeivé vált.

 

Farmer

A ma mindenki által ismert és kedvelt farmernadrág eredetileg a kemény munkát végzők ruházataként jött létre. Az 1800-as években Levi Strauss és Jacob Davis hozták létre ezt a strapabíró ruhadarabot, amelyet a bányászok, farmerek és aranyásók viseltek. Az általuk elkészített vastag, erős anyag és a megerősített zsebek jóval ellenállóbbnak bizonyultak. Mára azonban a farmer a divatvilág alapdarabjává vált szinte minden korosztály számára.

Biciklis nadrág

A ’80-as években rendre viselt biciklis nadrágot eredetileg a kerékpárosok számára terveztek, hogy minimalizálja a súrlódást tekerés közben és kényelmes viselet is legyen. A rugalmas testhezálló anyag és szabás népszerűvé tették, és ma már nemcsak edzéshez, hanem mindennapi viseletként is használják. 

Flanel ing

A flanel ing eredetileg a hideg környezetben dolgozó favágók számára készült. A meleg és kényelmes ing strapabíró is. Nem csoda, hogy átlépte a munka világát. Ma már különböző színekben és mintával megtalálható és mind a férfi, mind a női divat részévé váltak.

Ballonkabát

Ballonkabátot eredetileg az első világháború lövészárkaiban harcoló katonák viseltek, mert könnyű, vízálló és strapabíró anyagokból készült. A háború után aztán a civil ruhatárban is beférkőzött és azóta is jelen van.

Bomber dzseki

Ugyancsak katonai ruhadarab volt eredetileg, méghozzá pilóták használták. Az 1910-es években jelent meg, mert a pilótáknak szükségük volt egy kellően meleg kabátra, amely könnyű viselet is egyben.  A 20. század közepén a punkok és más szubkultúrák találtak rá erre a kabátra, mára pedig a mainstream divat egyik kedvenc darabja.

 

Overall

Az overall a munkások és szerelők ruhadarabjaként kezdte pályafutását. Az egész testet védő kialakítása miatt ideális volt a fizikai és piszkosabb munkákhoz. Azonban a divatvilág is felfedezte és ma már különböző anyagokból, fazonokból és mintákból készült verziókban is elérhető.

Vadászbakancs

A klasszikus bőr vadászbakancsokat a természetjárók és vadászok számára tervezték, hogy megvédjék őket a zord terepen és időjárási körülmények között. Ezeknek a lábbeliknek a kialakítása és vízálló tulajdonsága miatt kiválóan alkalmasak voltak a szabadban való viselésre. Mára az utcai divat szerves részei lettek.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)