Jump to content

Küzdd le a fáradtságot és győzz te felette

2024. 10. 27. 19:00

Az ősz minden velejáróját megtapasztalhatjuk, hiszen a levelek sárgulnak, reggel már hűvös van, egyre kevesebb a világos órák száma. Ezek a változások bizony a hangulatunkra, éberségünkre is hatással vannak.

Otthon megengedhetjük maguknak a pihenést, de a munkahelyen már nem. Főleg nem olyan napon, amikor határidős feladaton dolgozunk. Márpedig a fáradtság nem válogat, hanem kíméletlenül lecsaphat bárhol is legyünk. Mit tehetünk ellene?

Mozgás

Kelj fel a székből, és sétálj egy kicsit az irodában vagy a folyosón. Ha nincs sok időd, végezz néhány egyszerű nyújtó- vagy légzőgyakorlatot. A lényeg, hogy kicsit megmozdulj és kizökkentsd magad a tunyultság állapotából.

Hidratálás

A dehidratáció is oka a fáradtságnak. Ha biztosan szeretnéd ezt kiküszöbölni, akkor igyál meg egy nagy pohár vizet. A hideg víz különösen hatásos lehet, mivel gyorsan frissítő érzést ad. Amíg erre a tevékenységre koncentrálsz, eltereled a figyelmedet és hidratálod a szervezetedet.

Friss levegő

Nyisd ki az ablakot. Bármilyen hideg vagy meleg van odakint, a friss levegő csodákra képes. Ha lehetőséged van, akkor az irodában szellőztess, te magad pedig néhány perces szünet keretén belül sétálhatsz kicsit a friss levegőn.

Rövid szünet

Iktass be egy 5-10 perces szünetet. Ha nagyon, de nagyon fáradt vagy, akkor keress fel egy nyugodt helyiséget, ahol tényleg csak 5-10 percre elvonulhatsz. Furcsán hangzik, de ez idő alatt akár mikroalvásra is lehetőséged van, amely bár kevés, az agynak mégis sokat jelent.

Egészséges nassolnivaló

Ha nagy a nyomás rajtad és nehéz napokat élsz meg a munkahelyen, de a kötelességeid elvégzése nagyon fontos, akkor segítsd magadat. Egész napod az egészség jegyében teljen, beleértve az étrendet is. Még a nassolnivaló is olajos magok, joghurt vagy gyümölcs legyen, hogy az emésztés minél könnyedebb legyen.

Kisebb célok

A fáradtság gyakran mentális kimerültségből ered, ami legyőzhető, ha kisebb, teljesíthető feladatokra bontod a teendőket. A rövidebb etapok közé beiktatott szünetek újabb lendületet adhatnak a következőnek.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)