Jump to content

Tök magvas gondolatok és ötletek

2024. 10. 20. 19:00

Az ősz még tele van meglepetéssel, hiszem megannyi idénygyümölcs és zöldség kerülhet még a konyhánkba. A sütőtök az egyik.

A vitaminokban és rostokban gazdag sütőtök remek sütve, levesként, süteményhez keverve, de egészen más, a konyhán kívüli felhasználási módja is van. Ezekkel jövünk.

A sütőtök finom őszi csemege, de láss túl csak azon!

Dekorációként

Ha tök, akkor azonnal eszünkbe juthat a faragás, a töklámpás. Naná, hiszen szezonja van. Ha ki sem faragjuk, csak ízlésesen elhelyezzük a teraszon, az kertben, az asztalon, a járda mellett, akkor is remek természetes dekorációként funkcionál.

Ha unod a tökfaragást, de van tök otthon, akkor belevághatsz egy más kézműves projektbe is. Méghozzá fesd ki! Az akrilfesték tökéletes módja arra, hogy kedved szerint pingálj. A jól sikerült darabok ugyanúgy díszíthetik az udvart, a teraszt vagy akár az otthonod belsejét is.

Ha pedig ez a változat sem nyerte el a tetszésedet, akkor a tökből még mindig készíthetsz valami hasznosat. Mondjuk faragd, de ezúttal madáretető készüljön belőle. A kivájt tök belsejét töltsd fel magokkal, helyezd ki a kertbe és várd a kis vendégeket. Ügyelj arra, ha ezt a projektet elkezded, akkor egészen jövő tavaszig folytatnod kell, hogy ne hagyd cserben a hozzád szokott madárkákat.

Bőrápolás

Tudtad, hogy a sütőtökből remek pakolás is készíthető, amelyet a bőröd meghálál? A magas A-, és C-vitamin, valamint antioxidáns tartalma frissíti a bőrt. Kapard ki a tök húsát, turmixold, adj hozzá egy kicsi mézet és/vagy joghurtot. Vidd fel a megtisztított arcodra és hagyd negyed órán át hatni, majd öblítsd le.

Illatosító

Ha a tök belsejét felhasználtad, de maradt utána héja vagy még a húsából is kicsi, akkor azt reszeld le, vagy vágd minél apróbbra és helyezz egy kisebb tálkába abból. A közepén hagyj helyet a teamécsesnek. Amikor meggyújtod a gyertyát, az nemcsak kellemes fényt, de illatot is fog hagyni, így teszi még meghittebbé az otthonodat.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)