Az alábbi problémákra garantáltan gyógyír…
- Fogyasztása kifejezetten ajánlott a,
- magas vérnyomástól szenvedőknek
- gyógyír lehet, ekcémára, ízületi problémára
- kiváló méregtelenítő
- csökkenti az agyérelmeszedés kialakulását, megóv a nap káros hatásaitól, hűsíti a bőrt napozás után
- serkenti a vérkeringést
- C-vitaminban és E-vitaminban gazdag, energiaforrás
- csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét
- a benne található vegyületek fiatalító hatással bírnak
Érdekességek az eperről…
Az epret kezdetben gyógynövényként használták, a 14. századtól fogyasztják a mai formájában. A gyümölcs 90%-a víz. Egy szem eper több C-vitamint tartalmaz,mint a citrom vagy a narancs. Cukor nélkül fogyasztva kiváló szomjoltó. Pépesített formában tökéletes természetes fogfehérítő. Az eperlevél megfelelő gyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó,gyógyteaként fogyasztható.
Ha megjönne a kedved egy kis epres finomsághoz, próbáld ki az alábbi epres finomságot, az epres fánkot!
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 6 dkg vaj
- 1 csipet só
- 12 dkg liszt
- 4 friss tojás
- 25 dkg mascarpone
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg eper
Elkészítése:
A tejet a sóval forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet és sűrítsük addig még nem válik el a tészta az edény falától. A kész tésztát hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a tojásokat. Ezután keverjük össze az egész masszát, lehetőség szerint konyhai keverővel. (mixerrel)
A tésztát tegyük habzsákokba és nyomjuk csillag alakú nyomócsővel a tepsire. Kb. 8-9 cm hosszú csíkokat nyomjunk. Kenjük meg tojássárgával a tészta tetejét és süssük 200fokon kb. 20-25percig.
Hagyjuk a sütőben kihűlni a fánk tésztáját. Addig pedig készítsük el a tölteléket.
A friss vagy a felolvadt fagyasztott epret pépesítsük bitmixerrel, majd adjuk hozzá a mascarpone krémet és a vaníliás cukrot. Szintén töltsük habzsákba és a felvágott fánk tésztájába töltsük bele.Majd helyezzük rá a fánk tetejét. Porcukorral és eperszemekkel díszíthető.