Jump to content

Ínycsiklandó energiabomba, avagy mi mindenre jó az eper?

2017. 05. 06. 11:00

Rohamosan közeledik a májusi eperszezon, sokan bizonyára nem is sejtik,hogy ez az ízletes és színpompás eper, azon túl,hogy ínycsiklandó csemege, nagyon egészséges is.

Az alábbi problémákra garantáltan gyógyír…

  • Fogyasztása kifejezetten ajánlott a,
  • magas vérnyomástól szenvedőknek
  • gyógyír lehet, ekcémára, ízületi problémára
  • kiváló méregtelenítő
  • csökkenti az agyérelmeszedés kialakulását, megóv a nap káros hatásaitól, hűsíti a bőrt napozás után
  • serkenti a vérkeringést
  • C-vitaminban és E-vitaminban gazdag, energiaforrás
  • csökkenti a kötőszöveti gyulladások kialakulásának esélyét
  • a benne található vegyületek fiatalító hatással bírnak

Érdekességek az eperről…

Az epret kezdetben gyógynövényként használták, a 14. századtól fogyasztják a mai formájában. A gyümölcs 90%-a víz. Egy szem eper több C-vitamint tartalmaz,mint a citrom vagy a narancs. Cukor nélkül fogyasztva kiváló szomjoltó. Pépesített formában tökéletes természetes fogfehérítő. Az eperlevél megfelelő gyűjtés, tisztítás és szárítást követően vízhajtó,gyógyteaként fogyasztható.

Ha megjönne a kedved egy kis epres finomsághoz, próbáld ki az alábbi epres finomságot, az epres fánkot!

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 12 dkg liszt
  • 4 friss tojás
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg eper

Elkészítése:

A tejet a sóval forraljuk fel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a lisztet és sűrítsük addig még nem válik el a tészta az edény falától. A kész tésztát hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá a tojásokat. Ezután keverjük össze az egész masszát, lehetőség szerint konyhai keverővel. (mixerrel)

A tésztát tegyük habzsákokba és nyomjuk csillag alakú nyomócsővel a tepsire. Kb. 8-9 cm hosszú csíkokat nyomjunk. Kenjük meg tojássárgával a tészta tetejét és süssük 200fokon kb. 20-25percig.

Hagyjuk a sütőben kihűlni a fánk tésztáját. Addig pedig készítsük el a tölteléket.
A friss vagy a felolvadt fagyasztott epret pépesítsük bitmixerrel, majd adjuk hozzá a mascarpone krémet és a vaníliás cukrot. Szintén töltsük habzsákba és a felvágott fánk tésztájába töltsük bele.Majd helyezzük rá a fánk tetejét. Porcukorral és eperszemekkel díszíthető.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com, pinterest.com)