A habzó borokat és pezsgőket hagyományosan hosszúkás, direkt e célra tervezett poharakból illik inni. A szakértők azonban most arra sürgetnek, dobjuk a sutba a nyurga kristályt és igyuk a pezsgőt borospohárból, mivel úgy tudnak igazán érvényesülni ezen ünnepi ital különleges kvalitásai.
Frederico Lleonart nemzetközi bornagykövet állítja, egy egyszerű borospohár sokkal jobban kihangsúlyozza a pezsgő aromáját és buborékosságát.
-Amikor a habzó bor, vagy egy jobb pezsgő karakteres ízvilággal rendelkezik, akkor annak mélységét egy sima fehérboros pohár sokkal jobban kihozza.
A többi, kevésbé bonyolult ízvilágú buborékos ital esetében azonban a szakértő továbbra is a pezsgőspohár használatát javasolja, egyrészt mert a karcsú kristályban tovább hideg marad a habzó nedű, másrészről mert ott jobban látszódnak az apró buborékok.
-Mind a pezsgős, mind a boros poharak különböző tulajdonságait hozzák ki az italoknak. Míg a hosszú poharakban a széndioxid a pohár tetejére koncentrálódik, addig a szélesebb szájú poharakban hamar elpattannak a buborékok.
A Dom Pérignon szakembere, Richard Geoffroy is régóta a fehérboros poharakra esküszik, ha pezsgőzésről van szó.
A francia Reims egyetem kutatói is megerősítették, hogy a pezsgőnek egész más az íze attól függően, milyen pohárból isszák, emellett egy másik hagyományromboló kijelentéssel is éltek, miszerint a pezsgőt szigorúan nem behűtve, hanem szobahőmérsékleten kell fogyasztani. Kísérletekkel igazolták ugyanis, hogy a habzó ital akkor pezseg a legtovább, ha 18 fokon szervírozzák.
(Daily Mail, kép: petapixel.com)