Jump to content

Alko-hol?

2018. 01. 01. 17:00

Még csak most ért véget a karácsonyi dőzsölés, de már a szilveszter utáni túlélésre kell gondolnunk. Van, aki megálljt parancsol magának és az alkoholnak. Azok számára a másnap boldogabb lesz, mint azoknak, akik túllépik a józanság határát.

Az év utolsó napjára önfeledt szórakozás, zene, tánc, mulatság, na és töménytelen mennyiségű alkoholfogyasztás a jellemző. Azok is hajlamosabbak szilveszterkor alkoholt vinni szervezetükbe, akik nem, vagy csak nagyon ritkán isznak szeszes italt. Az év legutolsó napja azonban olyan misztikus hatással lehet emberekre, hogy többet megengednek maguknak. Olykor sokkal többet, amire a szervezetnek is van megfelelő válaszreakciója.

Nemcsak italok, hanem ínycsiklandó ételekkel rogyásig rakott asztal is fogadja a vendégeket. Az ivás előtti jóllakás is hozzájárul a berúgás elkerüléséhez. Aki viszont nem eszik eleget, nincs minek feldolgoznia az italt. Ha nem fogyaszt sok folyadékot, a szeszesitalok sokkal hamarabb kifejtik hatásukat. A másnap sokak számára válik emlékezetessé, méghozzá a kellemetlen, sőt mi több, legtöbbször fájdalmas macskajaj miatt. Ha az újévi fogadalmat ki is hagyták a másnaposok, azt garantáltan megfogadják a nagy fejfájás, rosszullét és hányinger közepette, hogy soha, de soha többet nem érintenek alkoholt a szájukhoz.

Pontos információ nincs arról, hogy mikortól ivott az emberiség először alkoholos italt, de bármikor is kezdtük, azóta érezzük a szesz mámorító hatását, és a nagyobb mennyiség után a másnaposságot is. Az ember leleményes, így ha rájöttek, hogy mi mindent köszönhetnek a alkoholnak, akkor annak kellemetlen tüneteire is megtalálták az orvosságot. Az ókorban a kelták úgynevezett bakfüvet ettek megelőzésre és macskajaj csillapításra is. A rómaiak zsírban sült kanárit (madárbarátok most csukják be a szemeiket) fogyasztottak. A görögök is hitték a káposzta gyógyító erejében, de ugyanúgy azt gondolták, hogy egy bárány tüdejének elfogyasztása is megóvja őket a másnaposságtól. A sok próbálgatás megtette a hatását. Később már arra is rájöttek, hogy a zsíros ételek gyorsabban felszívják az alkoholt, ezért Mexikóban a nagy ivászatok reggelén pacalt ettek.

A túlzott alkoholfogyasztás utáni másnap szörnyű állapotot idéz a szervezetben. Az alkohol a sejtek kiszáradását eredményezi, ezért szilveszterkor (és minden alkoholfogyasztáskor) eleve oda kell figyelni a vízfogyasztásra. Ha ennek ellenére is fájósra sikerül a másnap, akkor ébredés után ugyanúgy a folyadékpótlásra kell ügyelni.

Másnaposan egyáltalán nem biztos, hogy be kíván valamit venni a szervezet. A vizet mindenképp erőltetni szükséges, de egy tányér zöldségleves biztos nem árthat. Ezáltal kíméled a gyomrod is, de pótolod a szervezeted nátrium és kálium szükségletét. A régi korokban a káposztára esküdtek, de a savanyú uborka leve is kiváló a másnapos gyomornak. Diéta ide vagy oda, bizony az alkoholbevitellel már kellően ártottál magadnak, ha másnapos vagy. Egy kis szénhidrát már nem oszt vagy nem szoroz, de a másnaposságodon enyhíthetsz, ha süteményt eszel. Az alkohol a másnaposok tabu témája, és a gondolatától is rosszul vannak, de a kutyaharapás szőrével típusú megoldás mégis hatásos lehet. Ha még maradt a szilveszteri sörből, egy pohárral most megihatsz. Ki tudja! Macskajajos állapotban a kávéimádó még a kávéra is máshogy tekint, egyáltalán nem kívánhatja, azonban a háborgó gyomornak és a kóválygó fejnek most mégis jól jöhet.

(Forrás: marmalade.hu | juicing-for-health.com, giphy.com, dailyburn.com/képek)