Jump to content

6 egyszerű szociális eszköz, amivel szerethetőbbé válsz

2015. 07. 07. 13:45

Minden embernek veleszületett, ösztönös igénye, hogy szeressék, elfogadják és kedvelhető emberként tekintsenek rá. Az, hogy valakiből mennyire lesz szerethető, nagyban függ a neveltetéstől, az elsajátított viselkedési normáktól, a kialakult stílusjegyektől, a hozzáállástól, és a gondolkodásmódtól. Ám egyszerű, gyorsan elsajátítható eszközökkel is segíthetsz magadon.

1. Szemkontakt
Nagyon leegyszerűsített megoldásnak tűnik, ám ez az egyik legfontosabb fegyver! Az emberek szeretik azokat, akik nem feltűnően, de magabiztosságot sugároznak. Ám az a tanács, hogy légy magabiztos, nem különösebben gyakorlatias tanács, így ez az egyik legjobb eszköz, hogy magabiztosságot sugározzál. Akárkivel beszélsz, nézz a szemébe, és nézz végig a szemébe, amíg a beszélgetés tart.

2. Tedd el a telefonod
Amíg beszélgetsz, kommunikálsz valakivel, ne nézegesd a telefonodat, és még csak ne is tartsd a kezedben. Abban a pillanatban, hogy elkezdesz valakivel kommunikálni, azonnal tedd el a telefonod a zsebedbe vagy táskádba, és figyelj arra, akivel beszélsz, megszakítás nélkül. Ne bámuld közben a tévét, ne figyelj másra, ne foglalkozz mással.

3. Szólítsd a nevükön az embereket
Gondolj bele, milyen jó érzés, amikor bemutatkozol valakinek, aki hosszú percekkel később a neveden szólít, mert megjegyezte azt? Na látod. Bemutatkozásnál jegyezd meg beszélgetőpartnered nevét, és később használd is! Ha ismerőssel beszélgetsz, már az üdvözlésnél szólítsd a nevén, és mondd ki többször is. Ezzel figyelmet, odaadást, tiszteletet mutatsz és érezteted a partnereddel, hogy fontos számodra. Ne csak személyes beszélgetések, hanem telefonos és írásos kommunikáció során is tégy így.

4. Mosolyogj
Soha ne becsüld le a mosoly erejét! Mosolyogj a beszélgetés elején, közepén és végén, és mindig, ha csak teheted. Így mosolygós, pozitív, kedves emberként maradsz meg mások emlékezetében, ráadásul jó érzést keltesz másokban és magadban is, hiszen a mosoly és nevetés nem csak gyógyító, hanem öngyógyító erővel is bír.

5. Határozottan fogj kezet
A kézfogás az egyik legfontosabb tudatalatti jel a másikról, mely az első benyomás kialakításában váratlanul nagy helyet foglal el. Amikor kezet fogsz valakivel, határozottan, közepesen erősen és közepesen hosszan fogj kezet, közben nézz a partnered szemébe, hangosan és jól érthetően mondd ki a neved, és figyelj nagyon a másik nevére, hogy megjegyezd (lásd 3. pont)

6. Figyelj
Ahogy egy ősi mondás tartja, csak egy szád, de két füled van, értelmetlen, ha úgy használod, mintha egy füled és két szád lenne. Ha valakivel kommunikálsz, mindig figyelj arra, amit mond. Nagyon jó benyomást kelthetsz magadról, ha figyelmesen követed a beszélgetést és mindent megjegyzel, amit a másik mond. Ha később is fel tudod idézni a partnered által mondottakat, az jó érzést vált ki belőle veled kapcsolatban.

 (Fotó: advice.match)