Jump to content

Személyre szabott étrend

2015. 09. 27. 10:00

A túlzott mértékű ételfogyasztáshoz képest a szinte semmilyen mértékű mozgás, szemmel láthatóan megmutatja foga fehérjét elhízás, túlsúly, kövérség formájában. Az arany középút megtalálása a kulcsa annak, hogy ne károsítsuk testünket, mértékletes legyen a fogyasztás, megfelelő legyen a ledolgozása.

Szeretünk enni. Nemcsak magát az ételeket kedveljük, azok ízét, hanem szeretünk társaságban lenni. Az evést úgy igyekszünk intézni, hogy az társas cselekedet legyen. Gyakori szociális esemény lehet baráti társaságban, családban, hogy nagy eszem-iszomot tartanak, nem kedvezvén se a gyomornak, se a májnak. Az étel érték, minden értelemben. Nemcsak anyagi vonzata van, de azzá is válunk, amit beengedünk a szervezetbe. Amíg egészséges táplálékot fogyasztunk, nincs semmi gond, de ha mindig zsíros, megterhelő ételekkel tömjük tele bendőnket, az eredmény is látványos lesz.

Az energia egyensúlyát betartva szervezetünket, súlyunkat is egyensúlyban tarthatjuk. Minél több az energia bevitele, annál több energiát kell leadnunk ahhoz, hogy ezt az egyensúlyt megtartsuk. A több energia bevitel tehát több leadással is jár, amelyet mozgással gyorsíthatunk fel. Az alapanyagcsere mellett szükséges ugyanis plusszal hozzájárulni ahhoz, hogy segítsük szervezetünket a helyrebillentésben.
Nagyon fontos, hogy ez a mozgás olyan legyen, amelyben örömünket leljük és akár a hétköznapi életünkbe is illeszkedik. Ha ugyanis nagyon eltér attól, akkor a kezdeti lelkesedés után egyre kevésbé fogunk a választott sportban örömet lelni, mert indokot találunk arra, hogy túl messze van az edzőterem, túl drága, túl…túl.

A már túlsúlyos állapot után energiaszegény étrend bevezetése szükséges. A kívánt testsúlycsökkenés eléréséhez pedig nagy kitartás, következetesség szükséges. Természetesen a cél, hogy az álom alak és testsúly elérése tartósan megmaradjon. Amíg az elhízás számos betegségnek rizikófaktora, a fogyással olyan jótékonyan hatunk testünkre. A diéták, fogyókúrák hatékonysága nem attól függ, hogy minél több alapanyag kerüljön a nem fogyasztandó ételek listájára. A hangsúly azon van, hogy az életmód változtatásához szükséges étrendet hosszú távon tudjuk biztosítani, be tudjuk építeni mindennapjainkba. A jelszó a mértékletesség és a rendszeresség. Nem kell magunktól megvonnunk lényegében semmi finom falatot. Mint tudjuk, él az a mondás, miszerint ami finom, az hizlal is. A lényege abban van, hogy az étrendet kell nagyon személyre szabni, és akkor a kedvenc ételünk ugyanúgy a terítéken lehet.

(Kép forrása: allegany.edu)