Jump to content

12 dolog, amit ne csinálj a hajaddal

2015. 07. 05. 15:05

A hajunk érzékeny, törődésre vágyó része testünknek. Ahhoz, hogy sokáig egészséges maradjon, megfelelően kell ápolnunk és kezelnünk. Na meg persze néhány dolgot abba kell hagynunk, amit rendszeresen szoktunk csinálni vele.

1. Ne piszkáld a töredezett végeket
Sokan hajlamosak piszkálni hajvégeiket, melyekkel újabb és újabb töredezett hajszálat kreálhatunk.

2. Ne csavard az ujjaiddal
A legtöbb ember idegességében vagy kényszeresen csavargatja a haját ujjaival. Ám ez is megtörheti a hajvégeket. Találj valami más szokást, amivel lefoglalhatod ujjaidat.

3. Ne hanyagold el a vágást
Ellentmondásos, de ha igazán gyorsan szeretnél hosszú hajat, a végeiből rendszeresen, legalább 2-3 havonta vágatnod kell egy picit.

4. Ha túl sokat fésülöd
A hajadnak igazából nincs szüksége arra, hogy minden este és reggel hosszú percekig fésüld. Felesleges mennyiségű használat veszítesz el így és gyorsabban zsírosodik a hajad. Hajmosás után keféld át, és onnantól kezdve csak a gubancok eltávolítására szorítsd a fésülködési időt.

5. Ha heti hét napon át lófarokban van kontyban hordod a hajad
A folyamatos nyomás, melyet a szoros konttyal vagy lófarokkal helyezel fejbőrödre hosszú távon gyengítheti a hajszállak erősségét, és ha hiszed, ha nem, lelassítja a hajnövekedés sebességét is.

6. Ha lófarokban vagy kontyban alszol
Ugyanaz a helyzet: legalább alvás közben hagyd pihenni fejbőröd és hajszálaid. Ha zavar az alvásban a kibontott haj, használj puha selyem hajgumit, mely lazán tartja össze a copfot.

7. Ha túl erősen dörzsölöd törölközővel vizes hajad
Hajmosás után ne a törcsivel próbáld megszárítani a hajad, mert ettől csak kócos, kiálló babahajjal teli frizurád lesz. Gyengéden töröld meg a hajad a törölközővel, de semmiképpen ne dörzsöld.

8. Ha hajkefével fésülködsz, míg vizes a hajad
A legtöbben úgy szeretik megszárítani a hajukat, hogy már simára fésülték. Ám a vizes hajnak nekiesni a kefével - nem túl előnyös, hiszen sokkal könnyebben hullanak ki a hajszálak. Nem túl sűrű fésűvel gyengén fésüld át a hajad.

9. Ha összekombinálod a hajspray és a hajsütő vas használatát
A hajspray-ben található alkohol elég a hajadon, ha forró hajsütő vassal kezeled. Használj hővédő spray-t, vagy csak a hajsütő használata után fújd be hajadat.

10. Ha túl magas hőmérsékleten használod a hajsimító vagy göndörítő készüléket
Értjük, hogy úgy gyorsabb és jobb hatást érsz el, ám sokkal több kárt okozol hajszálaidban. Inkább vedd egy kicsit alacsonyabb hőmérsékletre, és dolgozz tovább és alaposabban.

11. Ha nem tisztítod a haj-cuccaidat
A fésűk, hajkefék, hajsütő vasak és göndörítők és a hajszárító bizony képes lehet komoly mennyiségű baktériumot összeszedni, melyek hajszálaidra és fejbőrödre kerülhetnek, ha nem tisztítod rendszeresen ezeket a használati eszközöket.

12. Ha minden nap hajat mosol
A sampon eltünteti a természetes olajakat a hajadról, melynek két lehetséges hatása van: az egyik, hogy emiatt túltermeli fejbőröd az olajakat, és így hamarabb kezd el zsírosodni a hajad. A másik az, hogy ettől teljesen kiszárad, fénytelenné, egészségtelenné és gyengébbé válik. Hagyj legalább 2 nap szünetet minden hajmosás között.