Jump to content

Főzzünk sört otthon, éljen a házi sör!

2015. 10. 21. 23:11

De mielőtt ezt megtennénk, javasoljuk, hogy olvassák el ezt a néhány sort, és úgy hozzanak döntést a kalandról. Az aranyló ital saját készítésével legalább annyira kacérkodnak a férfiak, mint a világszerte hódító otthonszépítő DIY tevékenységgel a szebbik nem.

Bár nagyon szép csomagolásban és most már elmondhatjuk, hogy rengeteg féle akár gyümölcsös ízben is kapható, de elmondhatjuk: a sör valójában nem bonyolult ital. Persze jó és finom sört főzni nem egyszerű. De lehetséges otthon és ha a rendelkezésünkre áll a négy alapanyag és az eszközök, akkor neki lehet állni. Fontos! A sör, ha otthon is főzzük, akkor is jövedéki termék. Különböző adók befizetése kötelező, még ha nem is értékesítésre szánjuk a finom italt.

Az angolszász országokban és így most már az interneten is igen elterjedt, hogy előrekészített egységcsomagokból, mindenki megfőzheti a saját sörét. Az értékesítő cég még az eszközökről is gondoskodik – és néhány kísérlet után bárki előállíthatja a saját ízlése szerinti seritalt..

Nézzünk egy egyszerű receptet: Beszerzünk 20 dkg malátakávét, 25 dkg cukrot és 2 dkg komlót. A felsoroltakat összekeverjük hat liter vízzel mint első lépés. Egy nyitott edényben addig főzzük, amíg egy liternyi el nem párolog. Ezzel valójában egy sör-alaplevet kapunk. Ezt követően kivárjuk, míg az alaplé lehűl.

Ekkor egy tálkányit elkeverünk 2 dkg élesztővel. Ha az elkevert élesztő teljesen feloldódott, visszaöntjük a kihűlt alap léhez és 7-8 órán át pihentetjük. Ezután sűrű szitán, esetleg vásznon vagy a tisztított levet átengedő anyagon átszűrjük, majd csatos üvegekbe töltjük. Csatos üvegeket lehet vásárolni a nagyobb lakberendezési boltokban. A ½ literes üvegekben szabadon hagyunk egy decinyi helyet az erjedéshez. Tehát négy deciliternyi lé pihan az üvegben szobahőmérsékleten 4-5 napig. Jó esetben a napok elteltét követően, egy enyhén alkoholos, szénsavas, sörszerű italt kapunk, amit lehűtve akár már fogyaszthatunk is.

Ha nem az említett egységcsomagokból (porból) főzünk, akkor az alapanyagok beszerzése nem egyszerű feladat. Malátát még talán, de komlót beszerezni igen nehéz, főleg abban a minőségben, ami a jó sör főzéséhez elengedhetetlen. A házi sörfőzés eredménye ráadásul nem egyezik meg azzal, mint amit a mindennapokban iszunk. Más lesz az íz a szín a tisztaság. De ha tudjuk és merjük, próbáljuk meg és készítsük el saját sörünket!

(fotó: )