Jump to content

Földimogyoró, fokozatosan adagolva nincs allergia

2015. 09. 10. 10:00

Kedvelt csemegénk film és sportesemények nézése közben a sós vagy sótlan, pörkölt vagy héjában lévő földimogyoró. A ropogós rágnivalót nagyon sokat kedvelik.

Az amerikai mogyoró, vagy ahogy mi nevezzük földimogyoró, a hüvelyesek rendjébe és a pillangósvirágúak családjába tartozó lágyszárú növény. A mogyoró őshonos Dél-Amerikában, Brazíliában pedig vad változata is létezik. A növénynek karó- és oldalgyökere van. Levele világoszöld, fonákja enyhén szőrös, virága sárga. Megkülönböztetünk bokros és földön fekvő változatot is. Jellegzetes termése világosbarna színű, amely barázdált hüvelyben növekszik arra várva, hogy feltörjük, megcsemegézzük. Maga a termés gömbölyű, esetleg hosszúkás vagy henger alakú. A földimogyorót leginkább baráti beszélgetések alkalmával fogyasztjuk, pedig számos más felhasználási módja is lehet. Magjából készíthetnek növényi olajat, Az olajnyerés után a mogyoró szárából, levélből visszamaradt préselt növényi maradványt terményként is hasznosítani lehet. Az élelmiszeripar felhasználja a földimogyorót úgy is, hogy magját lisztté őrli. A vegetáriánus étkezés elkötelezett híveinek (is) hasznos táplálékforrás, hiszen magja igen gazdag vitaminokban. Tartalmaz B- és E-vitamint, gyulladáscsökkentő fitoszterolt is. Emiatt a hatóanyag miatt még a gyógyszeripar és a szépségipar is rátette a kezét.

Habár elnevezésében amerikai a mogyoró, mégis a növényt legnagyobb mennyiségben Kínában és Indiában termesztik, valamint az őshazájában, az Egyesült Amerikai Államokban.

Ám nem mindenki fogyaszthatja – azaz dehogynem! – ezt a ropogós finomságot, ugyanis egyesek érzékenyek a földimogyoróra és súlyos, allergiás reakciókat válhat ki szervezetükben. Olyan tünetekkel jár, mint a légzészavar, de akár anfilaxiás sokkot is okozhat. Aki a mogyoróra allergiás, annak figyelnie kell a dióra, a mandulára és a szezámmagra, mert szintén allergiás reakciót válthatnak ki.

Az is kiderült, hogy az leggyakoribb allergének egyike a földimogyoró, és hogy az izraeli gyerekek sokkal jobban reagálnak erre a növényre, mint az amerikaiak. Amerikában a szülők óvják a rettegett mogyoróallergia ellen gyermeküket, így teljes megvonásban nőnek fel.

Egy kísérlet keretében 640 gyermeket, négy éven keresztül vizsgáltak. Az egyik csoport tagjait fokozatosan szoktatták a földimogyoró fehérjéihez. Akik azelőtt sosem ettek földimogyorót tartalmazó ételt, több, mint 15%-nál jelentkezett allergiás reakció. Akik fokozatosan kaptak a mogyoróból, azoknál alig volt allergiás tünet. Vagyis a földimogyoró allergia ellenszere nem más, mint maga a földimogyoró.

(Kép forrása: theglobeandmail.com)