Jump to content

Így egyél igazi bennfentesként drága étteremben!

2015. 04. 09. 11:09

Drága, elegáns étteremben vacsorázni bizony első pillantásra sokunknak félelmetes feladatnak tűnik, ijesztőnek hathat a csillogó helység, a keményített gallérú sommelier, a gazdag választékú borlap, a Coquilles Saint-Jacques, vagy Blanquette de Veau elnevezésű fogások. Megmutatjuk, hogyan viselkedj mégis úgy, mintha már az óvodában is Michelin-csillagos étteremben menzáztál volna!

-Öltözz fel csinosan! Olyan ruhát vegyél fel, amiben elegánsnak, de egyben kényelmesen is érzed magadat. Ez azért is nagyon fontos, mert temérdek olyan dolog lesz körülötted, ami kibillenthet az egyensúlyodból, vagy amitől könnyen zavarba jöhetsz: a hófehér kesztyűs, karótnyelt pincérek, a terjedelmes itallap, a tányér mellett sorakozó kismilliónyi, különféle villa és kés, vagy a kiejthetetlen nevű, furfangos fogások.

-Térképezd fel előre a helyet! Nézzd meg a honlapjukat, fusd át az étlapot, olvass el pár kritikát, így tájékozottabban fogsz tudni mozogni.

-Foglalj asztalt, és érkezz oda egy kicsivel korábban! Szánj rá időt, hogy magadba szívd a hely elegáns atmoszféráját. A drága éttermeknek egészen különleges, egyedi hangulata van, nézz hát jól körül, mielőtt beletemetkezel az ínycsiklandó finomságokba.

-Lazulj el, lassulj le! Ez az este most valóban a kikapcsolódásról fog szólni, ne siess hát, élvezz ki minden pillanatot. Apránként kortyolgasd a borodat, miközben a környezeten legelteted a szemedet. Az ételt is komótosan falatozgasd, hagyd, hogy szétolvadjanak a fenséges ízek a szádban.

-Kérdezz bátran! A franciás elnevezésű fogások ne hozzanak zavarba, nyugodtan faggasd ki a pincéredet, pontosan mit is takarnak az ételek nevei, hiszen az ő dolga az, hogy ebben maximálisan tájékozott legyen. Bátran kérdezd meg, mit ajánlana, és nyugodtan fogadd meg a tanácsát. Ugyanez vonatkozik a sommelier-re is, ha nem tudod, pontosan milyen bor is illene leginkább a kiválasztott fogáshoz, hagyatkozz a szakemberre.

-Ne kérd, hogy cseréljék ki ezt, vagy azt az alapanyagot a fogásodról! Ha valamilyen ételallergiád van, akkor válassz aszerint az étlapról, de ne akard, hogy az előre megálmodott, megtervezett fogásnál jázminrizs helyett inkább krokettet szolgáljanak fel neked, vagy a szarvasgombát cseréljék ki répára. Ezzel ugyanis nem csak a pompás gasztrokölteményt vághatod haza, de feleslegesen sok energiát veszel el a konyhától is.

-Ne aggodalmaskodj az evőeszközök sorrendje miatt! Egyél azzal, amivel jólesik, hidd el, senki sem fogja árgus szemekkel lesni, vajon a megfelelő villával fogyasztod-e a rákszuflét.

-Ne fotózd le az ételedet, hogy azonnal kiposztolhassad! Néhány étteremben ráadásul egyenesen tilos a fogások dokumentálása.

(Kép: pixshark.com)