Jump to content

A Föld legnagyobb gelccserhasadása

2014. 10. 10. 14:23

Hátborzongatóan gyönyörű, ugyanakkor figyelemfelkeltő filmet készített a Titanicot is elsüllyesztő grönlandi gleccser hasadásáról két filmes. A gleccsertudósok szerint ez volt minden idők legnagyobb filmre vett hasadása, mely akkora volt, mintha egész Manhattan összeomlott és elolvadt volna.

Jeff Orlowski és Adam LeWinter filmesek egészen szemkápráztató felvételeket készítettek Nyugat-Gröngland egyik gleccseréről, az Ilulissat Gleccserről, melynek egyik külső jéghegye okozta a Titanic katasztrófáját a történelmi feljegyzések szerint.

2012-ben 17 napon át vártak különleges kameráikkal a földrajzi jelenségre, mely végül 75 percen át tartott - mint később kiderült, ez volt a gelccsertudósok szerint minden idők leghosszabban zajló gelccserhasadása, melynek szemtanúi voltak. 

Nem csoda, hiszen egy Manhattan területének megfelelő és az ottani felhőkarcolók magasságához hasonlítható összefüggő jégtömb szétesését láthatták, mely egyben emberi életet nem követelő - de jövőnkre igen nagy hatást gyakorló - természeti katasztrófa is.

Miközben a több, mint 30 filmművészeti elismerésben részesült - többek között a Nemzetközi Sajtó Szövetség (IPA) legjobb dokumentumfilmért járó díját és a 2012-es Sundance Feszitvál kiemelkedő operatőri díját is megkapó - alkotás megdöbbentő képeit nézzük, jusson eszünkbe sokszor felelőtlen, és a környezettudatosságtól mentes eső életvitelünk, mellyel a beláthatatlan következményekkel járó globális felmelegedést segítjük elő, és szépen lassan eltüntetjük a megmaradt gleccsereinket és jégmezőinket. 

A videó végén ijesztő ábrát látunk arról, hogy míg 100 év alatt 10 mérföld olvadt el ebből a gleccserből, addig a következő 10 mérföldes olvadás az elmúlt 10 évben történt!