Jump to content

Gondolkozz iskolás aggyal!

2021. 09. 28. 19:00

Az iskola megadta számunkra azt a tudást, amely körül többet a mindennapokban is használunk és persze sokat motyogtunk azért, mert olyat is be kellett biflázni, amelyre azóta sincs szükségünk.

Az iskola azonban nemcsak elméleti, de gyakorlati tudással és tapasztalattal is felvértezett. Talán nem is gondolunk arra egy-egy probléma megoldásakor, hogy abban szerepe lehet annak, amit a suliban tanultunk.

Számonkérés magunktól

Az iskolai élet része volt a felelés, a dolgozatírás. A tanárok a mai napig így mérik fel a diákok tudásszintjét. Felnőttként már nem kér számon a pedagógus, azonban érdemes önreflexiót tartani. Vázoljuk fel a céljainkat rövidebb és hosszabb távon is. Ezzel realizáljuk magukban, hogy mit is szeretnénk elérni és talán a megvalósításhoz is közelebb jutunk.

 

Napirend

Az iskolai élet kötött pályán működik. Az órarend szerint haladva töltik a gyerekek a padban a hétköznapjaikat. Ez a szabályozottság működteti az iskolai életet. Ilyen napirendre a felnőtteknek is szükségük van. A gyerekeket ugyan segíti a csengetési rend, amely a felnőttek életében már nincs jelen, de ha „kicsengettek” a munkahelyről, akkor érdemes a munkát letenni és nem vinni abból haza is. Ha nem tudjuk a munkát letenni, összefolynak a napok, arról nem is beszélve, hogy a kiégés veszélye is fenyeget.

 

Kapcsolatok

Sok szép és kevésbé szép emlékkel gazdagodunk az iskolában, ugyanakkor sok kapcsolatra is ott teszünk szert. Egy részük teljesen kikopik az életünkből, míg mások akár a munka világában is velünk maradnak. Az osztálytalálkozók azok az alkalmak, amelyek az újra találkozást és emlékezést segítik, de nem szükséges ahhoz találkozó sem. Ha van kedves iskola- vagy osztálytársunk, bátran keressük fel.

Újítás

Az iskolakezdés még akkor is lehetett izgalmas, ha a tanulás nem jelentett számunkra olyan óriási örömöt. Az új taneszközök beszerzése, a ruhatár újítása olyan kellemes érzést adott, hogy nem is lesz olyan vészes megint iskolába járni. Ugyanezt az érzést a munkahelyünkön is előcsalogathatjuk. Egy kis dekoráció az irodába, az asztalra, új és hasznos eszközök vásárlásával feldobhatjuk a munkát is.

 

Tízórai/uzsonna

Diákként a suli büféjéből szereztük be a tízórait vagy pedig a szülők csomagoltak valami finomat. Felnőttként is érdemes az utóbbi szokást bevezetni, mert sokat lehet spórolni, ráadásul csupa olyan alapanyagokat használhatunk fel, amelyet szeretünk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: pixabay.com)