Jump to content

Újratervezés 2021

2021. 01. 20. 19:00

Nem csak a koronavírus okolható azért, hogy a munkanélküliek között találja magát valaki.

Sokan vannak úgy, hogy egykori munkahelyükön nem találták meg önmagukat, számításukat. Egy új út keresése pedig nem egyik napról a másikra történik meg. Előfordulhat az, hogy újra kell tervezni életünket. Sokak álma egy olyan pozíció betöltése, amely során a munkavégzés nemcsak pénzt hoz a kasszába, hanem hobbiként kezeljük, így semmilyen kínt nem él át az ember, ha dolgozni kell menni.

Ha olyan területen dolgoztunk, amely már semmi örömet nem biztosított, akkor éppen ideje, hogy annak véget vetettünk (vagy a koronavírus, vagy a leépítés). Tekintsünk úgy a karrierváltásra, a munkakeresésre úgy, mint egy nagy lehetőségre.

Változás és változtatás

A karrierváltásig több minden vezethet. Bármi is vezetett el odáig, hogy az újratervezésen kell gondolkodni, az nem egyszerű. Nehezebb a munkakeresés akkor, ha az kényszerűségből történik. Azaz egy betegségből való hosszabb lábadozás miatt veszítettük el a munkát, vagy egyszerűen csak megszűnt a munkahelyünk. Elbizonytalanodhatunk, aláássa az önbizalmunkat, anyagi helyzetünk is meginoghat.

Egészen máshogy állunk neki az új állás keresésének akkor, ha saját magunk döntjük el azt, hogy változtatni szeretnénk életünkön. Azonban egy új területen kipróbálni magunkat is állíthat olyan feladat elé, amelytől megijedhetünk. Egy egészen más munkakörben dolgozni, mint amit azelőtt csináltunk nagy mélyrepüléseket is tartogathat. Egy idegen terepen természetes, hogy nem mozgunk olyan stabilan. Az új munkafeladatok, az új környezet megszokása nagy feladat elé állíthat és ezzel érdemes is számolni.

A karrierváltás nagy elhatározást jelenthet, azonban az élet is állíthat olyan helyzet elé, amikor kényszerű újat vállalni, akár olyat is, amely egyáltalán nem testhezálló. Mindenképp az a cél, hogy olyan munkát tudjunk választani, keresni, amely tőlünk nem áll nagyon messze. Ehhez ismerni kell önmagunkat, azt is, hogy mit szeretnénk és nem árt feltérképezni az erősségeinket, a gyengeségeinket. A gondolat teremtő erejét is ki lehet használni, de érdemesebb ezeket mind lejegyezni. Ami láthatóvá válik, az talán egyértelműbb utat is mutat.

Nagyon fontos, hogy a realitások talaján maradva álmodjuk meg a jövőnket. Az álmok kellenek, de ha nem megvalósíthatók, az is összeroppanáshoz, önbizalomvesztéshez vezethet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)