Jump to content

Online munkakeresés és interjú

2020. 04. 28. 19:00

A járvány miatti megváltozott életmódunkban a gyerekek otthon tanulnak, az iskolák zárva vannak. A távmunka megoldás lehet, sajnos azonban voltak, akik az elbocsátást tapasztalták meg.

A munkakeresésbe belevetni magunkat nagy feladat, hiszen a jövőnkről, a boldogulásunkról van szó. Alapjában véve nem egyszerű feladat, de a koronavírus-járvány idején még nagyobb nehézséget okoz ez. Az álláskínálatok között online is lehet mustrálni, ez egyáltalán nem okoz nehézséget, és még a jelentkezést is meg lehet oldani online. Sőt a modern világunkban már ez bevett szokás. Igen ám, de a felvételi beszélgetés, a személyes találkozó most nem valósulhat meg.

Mint ahogy más területen, így az online állásinterjúk jöhetnek számításba, hogy a megüresedett pozíciót be tudja valaki tölteni. A személyes találkozások minimálisra csökkentése érdekében a modern eszközök és az internet elérhetőség már azt is lehetővé tette, hogy akár otthonról, saját készülékünkről letudjunk egy állásinterjút. Elég ehhez akár az okostelefonunk, annak bekapcsolt kamerája és mikrofonja, vagy egy számítógép, laptop. Még fontosabb a stabil internetkapcsolat, hogy ne szakadjon meg a kommunikáció az állást kínáló valamint a jelentkező között. Nagyon fontos arra ügyelni, hogy a készülékeink fel legyenek töltve, nehogy a beszélgetés során kerüljünk kellemetlen helyzetbe.

Egyeztetett időpontban kerül sor egy online állásinterjúra is, akárcsak akkor, amikor mindezt személyesen találkozva tesszük meg. Éppen ezért időben legyünk tárgyalóképesek. Sőt, adjuk meg a módját. Ne pizsamában ülve készüljünk neki a felvételinek.

A beküldött jelentkezési lap alapján fognak keresni vagy nem keresni. Ha személyes (helyette online) interjúra kérnek, az azt jelenti, hogy felkeltettük a munkaadó érdeklődését. Ezért az online interjú idejére úgy szervezzük meg az életünket, hogy nyugodt körülmények között legyünk, ügyeljünk arra, hogy senki ne nyisson be a helyiségbe, amíg a beszélgetés tart. Nemcsak a saját esztétikumunkra szükséges odafigyelni, hanem amelyik helyiséget a beszélgetéshez választottunk, arra is. Fontos ugyanis, hogy mit lát belőlünk és környezetünkből leendő munkaadónk.

Habár nem személyes az ilyen találkozás, mégiscsak online és jelen időben történő kapcsolat, ezért a szemkontaktusra ugyanúgy ügyelni szükséges. Nagyon fontos ügyelni a megfelelő hangerőre és a fényviszonyokra is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)