Jump to content

Elmetérképpel a jobb átláthatóságért, a könnyebb feladatvégzésért és az emlékezésért

2019. 02. 26. 19:00

Divatos a mai világban idegen szavakkal dobálózni. Mindenhol és mindenben jelen vannak az új, más nyelvből kiszabadított és életünk részesévé váló idegen szavak. Ha azt mondjuk, hogy mind mapping...

Te az mondod, hogy nem is tudod mi az? Esetleg angol tudásoddal azonnal lefordítod: elmetérképezés. Az elmetérkép technikája segít az információk strukturálásában, és mivel mi magunk készítjük el, így az emlékek is hatékonyabban vésődnek be, vagyis az emlékezést is javítja.

Az elmetérképezés középpontjában a fő tárgy, gondolat kap helyet. Ez azt jelenti, hogy veszünk egy üres lapot, és ami nagyon foglalkoztat (egy új terv, egy új munkafolyamat) azt írjuk a lap közepére. Ebből a központi témából fognak szétágazni a további gondolatok, teendők külön ágakat kapnak, amelyek mind kötődnek a központi tárgyhoz. Hogy a elmetérképünk jobban értelmezhetőbb, megjegyezhetőbb, emlékezetesebb legyen, úgy a külön ágakhoz más-más színt használhatunk.

Az agyunk a munkaeszközünk, bármilyen területen dolgozunk is. Nemcsak a munka, de az életvezetésünk terén is nagy szükség van arra, hogy gyorsan és jól reagáljunk a változásokra, hiszen azokból van bőven. A legnagyobb előnyre akkor teszünk szert, ha a probléma felett nem búslakodunk, hanem azonnal a megoldásra koncentrálunk. Ehhez azonban ötletekre, kreativitásra és olykor merészségre van szükség. Amikor a mind mapping technikáját használjuk, és középpontba állítjuk a problémánkat, vagy a megoldandó feladatunkat, akkor az agyunk mindkét féltekét munkára ösztönözzük. A bal agyfélteke elemző, adatokkal, számokkal, szavakkal lát el, míg a jobb agyfélteke a mintákért, a hangokért felelős. A lap közepén helyet kapó fő témára szegeződik a szemünk és a gondolatunk is, ám az agyunk folyamatosan használja mindkét féltekét, és a feladat megoldásához szükséges gondolatokat, lehetőségeket szabadítja ki belőlünk. A fő, központi tárgyból ágaznak ki a további asszociációk. A mind map arra ad lehetőséget, hogy a problémával azonosulni tudjunk, és olyan gondolat is feltűnjön a térképen, amelyet a megszokások elnyomnának. Ha hagyjuk, hogy az agyunk szabadon működjön, akkor olyan megoldási lehetőségek is felszínre kerülhetnek a térképen, amelyet a tudatosságunk másképp elnyomna. Olyan világban élünk, amikor minden túl van pörögve, így az agyunk is túlkombinálhat. Az elmetérkép arra ad lehetőséget, hogy az agynak ne legyen ideje elemezni, analizálni.

A mind mapping technika arra is alkalmas, hogy a munkánkat könnyebben átlássuk. A különleges jegyzetfajtával ugyanis felvázolhatjuk a rengeteg információ és teendő közül a legfontosabbat és azokat, hogy megvalósításához mire van szükség. Az elmetérkép technikája azonban a tanuláshoz is olyan hatékony lehet, hiszen a középpontba a fő téma kerülhet, amiből a többi szerteágazik, így egy hierarchikus rendszer rajzolódhat ki a tanultakból. Bármilyen nagy anyagrészt egy A/4-es lapon meg lehet rajzolni, és sokkal jobban megmarad az emlékünkben. Ugyanígy működhet egy munkafolyamat során is, amelyet elsőre azt sem tudnánk, hogyan közelítsünk meg. Az elmetérkép segítségével megalkothatjuk a lépcsőfokokat, bármikor bővíteni lehet új alágakkal. Könnyű a lényeget kiszűrni, pláne, ha színessé tesszük, így még az emlékezetünkbe is hatékonyabban bevésődik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com, pexels.com, https://flic.kr/p/89imNa)