Jump to content

Frissesség a forróságban – Így óvd meg zöldségeidet és gyümölcseidet nyáron

2025. 07. 02. 18:54

A nyári kánikula nemcsak minket, de a friss terméseket is próbára teszi. Ha nem figyelünk oda, a zöldségek és gyümölcsök gyorsan megfonnyadnak, elveszítik tápértéküket és ízüket.

Ahhoz, hogy frissességüket, tápanyagértéküket megőrizzék ezek a finomságok, most hasznos, kreatív tippeket adunk, hogyan a piacról vagy kertből származó finomságokat a legmelegebb napokon is igazán élvezni tudd.

Hűvösen, de nem jégen

Nem minden zöldség és gyümölcs szereti a hűtőt. A paradicsom például elveszíti zamatos ízét, ha túl hidegen tároljuk. Az uborka és a paprika viszont kifejezetten hálás egy hűtőhátsó zugért. Fontos tudni, mi való a hűtőbe, és mi nem – érdemes külön tárolórekeszeket használni a különféle típusokhoz.

A fűszernövényeket vágott virágként, vízbe állítva a pulton tartsd, de takard le őket lazán egy műanyag zacskóval, hogy ne száradjanak ki.

Hidratálás kívül-belül

A frissesség megőrzésének kulcsa a nedvesség. A saláták és leveles zöldségek könnyen elvesztik víztartalmukat. Egy trükk: mosd meg őket alaposan, majd nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csomagolva tedd dobozba a hűtőbe. Így akár egy hétig is frissek maradhatna

Ne hagyd őket megfulladni

A légmozgás is fontos. A zöldségek és gyümölcsök "lélegeznek", vagyis gázokat bocsátanak ki. Ha túl szorosan vagy zárt tasakban tárolod őket, ezek a gázok felgyülemlenek, ami gyors romláshoz vezet.

Használj légáteresztő tárolóhálót vagy papírzacskót műanyag helyett. Ezek segítenek abban, hogy a termények természetes ritmusa megmaradjon.

Ki kivel?

Egyes gyümölcsök, mint például az alma, a banán vagy az avokádó, etilént bocsátanak ki, amely felgyorsítja más termények érését – és sajnos romlását is. Ezeket külön tárold, hogy ne siettessék a többi zöldség vagy gyümölcs öregedését.

Naponta frissítsd a készleteket

A nyári melegben érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget vásárolni vagy szüretelni. Ha mégis nagyobb adagot szerzel be, akkor részesítsd előnyben azokat, amelyek kevésbé érzékenyek a hőre – például a burgonya, hagyma, fokhagyma vagy a cékla jól bírják a meleget szellős, sötét hely.

Hasznosítsd okosan

Ha egy gyümölcs már kissé puha, készíts belőle turmixot, lekvárt vagy hűsítő gyümölcskrémlevest. A fonnyadozó zöldségek is megmenthetők egy gyors zöldséglevesben vagy pörköltben – így nemcsak a frissességet őrzöd, de a pazarlást is elkerülöd.

(Forrás: marmalade.co.hu / Kép forrása: Pixabay)