Ahhoz, hogy frissességüket, tápanyagértéküket megőrizzék ezek a finomságok, most hasznos, kreatív tippeket adunk, hogyan a piacról vagy kertből származó finomságokat a legmelegebb napokon is igazán élvezni tudd.

Hűvösen, de nem jégen
Nem minden zöldség és gyümölcs szereti a hűtőt. A paradicsom például elveszíti zamatos ízét, ha túl hidegen tároljuk. Az uborka és a paprika viszont kifejezetten hálás egy hűtőhátsó zugért. Fontos tudni, mi való a hűtőbe, és mi nem – érdemes külön tárolórekeszeket használni a különféle típusokhoz.
A fűszernövényeket vágott virágként, vízbe állítva a pulton tartsd, de takard le őket lazán egy műanyag zacskóval, hogy ne száradjanak ki.
Hidratálás kívül-belül
A frissesség megőrzésének kulcsa a nedvesség. A saláták és leveles zöldségek könnyen elvesztik víztartalmukat. Egy trükk: mosd meg őket alaposan, majd nedves konyharuhába vagy papírtörlőbe csomagolva tedd dobozba a hűtőbe. Így akár egy hétig is frissek maradhatna
Ne hagyd őket megfulladni
A légmozgás is fontos. A zöldségek és gyümölcsök "lélegeznek", vagyis gázokat bocsátanak ki. Ha túl szorosan vagy zárt tasakban tárolod őket, ezek a gázok felgyülemlenek, ami gyors romláshoz vezet.
Használj légáteresztő tárolóhálót vagy papírzacskót műanyag helyett. Ezek segítenek abban, hogy a termények természetes ritmusa megmaradjon.
Ki kivel?
Egyes gyümölcsök, mint például az alma, a banán vagy az avokádó, etilént bocsátanak ki, amely felgyorsítja más termények érését – és sajnos romlását is. Ezeket külön tárold, hogy ne siettessék a többi zöldség vagy gyümölcs öregedését.

Naponta frissítsd a készleteket
A nyári melegben érdemes gyakrabban, kisebb mennyiséget vásárolni vagy szüretelni. Ha mégis nagyobb adagot szerzel be, akkor részesítsd előnyben azokat, amelyek kevésbé érzékenyek a hőre – például a burgonya, hagyma, fokhagyma vagy a cékla jól bírják a meleget szellős, sötét hely.
Hasznosítsd okosan
Ha egy gyümölcs már kissé puha, készíts belőle turmixot, lekvárt vagy hűsítő gyümölcskrémlevest. A fonnyadozó zöldségek is megmenthetők egy gyors zöldséglevesben vagy pörköltben – így nemcsak a frissességet őrzöd, de a pazarlást is elkerülöd.