Jump to content

Az unalmas munka, fizikailag is fáj

2018. 09. 14. 09:05

Egy francia férfi a napokban beperelte a céget, ahol dolgozott, mert halálosan unalmas volt a munka. Szakemberek szerint valóban komoly problémákhoz vezet, ha folyamatosan nem tudunk mit kezdeni magunkkal. A jelenség elterjedt, ugyanis a BBC-hez özönlöttek az olvasói beszámolók az unalmas munkákról. 

Frederic Desnard 360 ezer eurót követel a cégtől, ahol egyébként évente 80 ezret keresett, mivel szerinte „Szakmai zombivá” tette őt munkahelye, pontosabban az ottani unalom.

De vajon tényleg létezik az unlaom (bore-out) szindróma? A szakember szerint mindenképpen, sőt, egyre nagyobb gondot jelent munkaadónak és munkavállalónak egyaránt, utóbbinak ráadásul komoly stresszforrás is.

Dr. Sandi Mann unalomspecialista a BBC-nek azt mondta, egy 7000 fős brit kutatásból arra lehet következtetni, hogy a munkahelyi unalom megrövidítheti az életünket, és persze aligha „öl meg”, de akik szenvednek tőle, hajlamosak az egészségtelen táplálkozásban, az alkoholban vagy a kábítószerekben keresni menedéket. A 24 éven keresztül végzett kutatásból egyébként az is kiderült, hogy az unalom önmagában stresszt okoz és depresszióhoz vezethet.

14 ezer pizza, tűzőgép és borsófolyam

Akadt olvasó bőven, aki szívesen mesélt egy-egy mondatban élete legunalmasabb állásáról. Egy Jane nevű nő például azt írta, zöld golyócskák végtelen folyamával álmodott éjszakánként, miután napközben a futószalag mellett a fagyasztott borsó hőmérsékletét kellett mérnie egy nyáron keresztül.

Chris Cook a húga élményéről számolt be, akinek szintén nyári munka keretében az volt a dolga egy bio krumplifarmon, hogy egy kevés földet szórjon a boltba készülő dobozokra - feltételezhetően azért, hogy "bióbbnak" tűnjön a termék.

Maria két hétnyi munka után örökre lemondott a disznóhúsról. Elmondása szerint a feladata az volt, hogy a futószalagon elhaladó sertésdarabok közül kiszúrja azokat, melyeken van még némi szőr. Napi 12 óra túl soknak bizonyult a félkész húsrengetegből.

Kevésbé felkavaró, de legalább annyira izgalmas volt Jamie Furlong munkája is, aki egy hónapon keresztül fűzött madzagokat a könyvjelzők tetején lévő pici lyukba.

A futószalag leállásakor tetőfokára hágott az izgalom Pete Minting korábbi munkahelyén, ahol naponta 14 ezer pizzára rakosgatott szalámiszeletkéket. Ilyenkor ugyanis mosolygós arc formában pakolták fel a feltétet. 

Az irodákban is bőven akad unatkoznivaló. Jon Davies például egy háromfős építész irodában dolgozott, és amikor megkérdezte, hogy miért ilyen kevés feladatot bíznak rá, kiderült, csak azért vették fel, hogy új arcot és beszélgetőtársat szerezzenek az irodába.

Az olvasók felfedték a tűzőgépes munkában rejlő váratlan változatosságot is. Míg Suzy Wild hat hónapot töltött napi 400 jelentés összetűzésével, addig Mari egyedüli dolga az volt - természetesen nem ugyanott -, hogy kiszedegesse a tűzőgép kis kapcsait mindenféle papírból.

A szakemberek szerint a lélekölő unalomnak lehet pozitív oldala is, hiszen gyakran ez készteti az embert arra, hogy változtasson életén. Ha Önnek is halálosan unalmas munkája van, gondolkodjon el, mi mást csinálna szívesebben.

(Forrás: marmalade.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)