Jump to content

Amikor gyomorgörccsel indul egy munkanap

2018. 08. 24. 19:00

A munkahely nem játszótér. Azontúl, hogy le kell tenni valamit az asztalra, még számos emberi tényezővel is szembesülünk. A legtöbben ugyanis több/sok kollégával osztjuk meg a hétköznapjainkat. A jó munkahelyi légkör eredményesebbé tesz mindenkit.

Habár nem feltétlenül a munkahelyen kell köttetnie az örök és igaz barátságoknak, mégsem árt, ha nem gyomorgörccsel, félelemmel vegyített undorral kell átlépni a munkahely küszöbét. A dolgozóktól elvárt jó teljesítmény csak akkor várható el, ha minden feltétel biztosított ahhoz. Mivel a hétköznapjaink nagy részét a munkahelyünkön töltjük, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy milyen személyi és tárgyi feltételek mellett tesszük azt. A munkahelyi légkört nagyon meg tudják rontani a személyes konfliktusok. Ez pedig minden érintettre hatással van.

A munkahelyi légkör megteremtésébe beletartoznak eleve adott tényezők, vagyis a beosztásunk, mi a profil, milyen az iroda, a fizetés. Ezek viszonylag adottak, de természetesen változtatható is. Ami sokkal inkább rugalmas lehet, azok az emberi tényezők, azaz, hogy milyen a főnökünk, milyenek a kollégáink. Ezenkívül a munkahelyi légkört meghatározza a kommunikáció milyensége, a szerepkörök fixálása, a feladatok meghatározása és beosztása, a munkamorál. Ahhoz, hogy működőképes legyen a munka, szükséges a munkavállaló hozzáállása, de a munkaadótól is sok függ. Akkor a legjobb a munkavégzés, ha harmonikus a légkör, és a feltételek is elegendőek. Ha ez nincs meg, akkor egyre kellemetlenebbé válhat dolgozni. A konfliktusok kialakulásához nem kell sok. Elég egy félreértés, egy kisebb nézeteltérés, egy elhallás, és máris kialakult a konfliktus, a rossz légkör. Ha pedig azt nem tudjuk tisztázni, megbeszélni, az további feszültségforrás lehet, amely kihat az egész cégre. Aki ugyanis úgy jár be dolgozni, hogy szorong, nem érzi jól magát, annak az aktivitása, munkamorálja is csökkenni fog. Ellenben egyre megnőhet a személyes sértések, sértegetések száma. Lelkileg is megviseli a munkavállalókat, és olykor átmeneti megoldásként azt választják, hogy beteget jelentenek. Így egy időre ugyan kiszakadnak a frusztráló helyzetből és környezetből, de a gond nem oldódott meg. Ha továbbra sem tisztázódnak a félreértések, az kihat a dolgozók lelkére, akár betegség formájában is jelentkezhet. A rossz munkahelyi légkörből többen úgy igyekeznek kiszakadni, hogy feladják állásukat, amely a cégre nézve is megérződik.

Egy cégnek nem érdeke, hogy cserélgesse dolgozóit. Ám az sem előny, ha a dolgozók létszáma és személye ugyanaz, azonban a légkör egyre pusztítóbb, amely érezhető a munkamorálon is. Sok vezetés ezzel nincs tisztában. Márpedig ezek mind hatással vannak a cégre. Amennyiben nem oldják a feszültséget, nem történik változás a belső körökben, úgy egy olyan negatív spirálba vezetheti a céget, amely nem előnyös sem gazdaságilag, sem a hírnevet tekintve. Minden vezetésnek érdeke, hogy a vállalkozását felpörgesse, de ehhez a tárgyi feltételeken túl motivált, összetartó csapattal kell együttdolgozni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: jmlacey.com, adweek.com, cnbc.com)