Jump to content

Hízékony munkahelyek

2017. 12. 15. 17:00

A legtöbben nem arról álmodozunk gyerekként, hogy kemény fizikai munkával fogjuk felnőttként megkeresni a kenyerünket. Sokkal csábítóbb a kicsi energia befektetésével nagy bevételről álmodozás. A valóság persze egészen más.

Mozgásszegény életmód jellemzi korunkat. Szerencsére sokan már odafigyelünk arra, hogy a dolgos hétköznapokba is beépítsük a rendszeres testmozgást. Nem is árt, ugyanis sokan töltjük hétköznapjainkat olyan munkahelyen, ahol egész nap ülni vagy állni kell. Arra nincs lehetőségünk, hogy megmozgassuk magunkat. Vannak olyan munkahelyek, ahol a szüneteket nagyon komolyan veszik, és azt a kis időt, amit szabadon felhasználhatunk, általában arra fordítjuk, hogy valami élelmet magunkhoz vegyünk és meglátogassuk a mellékhelyiséget. Ebbe a kis időbe a torna nem igazán fér bele, hacsak nem némi lazító vagy nyújtó gyakorlatról van szó, hogy az elgémberedett végtagokat megmozgassuk.

A munkahelyek és az elvégzendő feladatok között nagy különbségek vannak. Egyes helyeken az ember hajlamosabb a hízásra. Van néhány olyan munkakör, amely kedvez a plusz kilók begyűjtéséhez.

A hízás hátterében állhat az energiabevitel és leadás egyensúlyában való zavar. Másképp fogalmazva több kalóriát viszünk be a szervezetünkbe, mint amit leadunk.

Néhány munkakör egyáltalán nem kedvez a női formáknak. Az adminisztratív munkát végző hölgyek sokat ülnek az asztal mögött. Az idő legnagyobb részében a számítógép, fénymásoló és a telefon Bermuda-háromszöge nyeli el a őket. Ha csak csipegetünk az édességből két fő étkezés között, már garantáltan több energiát viszünk be, mint amitől megszabadulunk a nap során. Ugyanez igaz az utazási irodákban dolgozó nőkre is. Az ügyvédi irodák, pénzügyi intézmények fiókjaiban ülők, a biztosítási szakemberek, az önkormányzatok alkalmazottai, a marketingesek és az informatikusok munkája is hasonló. A mozgásszegény munka, és a nassolás együtt hozzájárul ahhoz, hogy sikeresen felszedjünk néhány kilót.

Egyre tudatosabban figyelünk azonban étrendünkre. Némi változtatással egészségesebbé, változatosabbá tehetjük ételeinket, így ha tudatosan étkezünk még a munkahelyen is, mégis hízunk, akkor viszont másban kell keresni a hízás okát. Van ugyanis, amikor tényleg a genetika okolható a plusz kilókért, ez ugyanis örökletes. Csakhogy nem minden hízékony esetében.

Akinek családjában nem jellemző a hízásra való hajlam, azonban nála mégis felütötte a fejét a nemkívánatos kilók felkúszása, könnyen lehet, hogy az életvitel okolható. A túlhajszoltság, a stressz mellett még az étkezésünkre sem figyelünk oda. Futtában bekapunk néhány falatot, és ha már csak pár falatra van lehetőségünk, az vagy zsíros, vagy édes, hogy minél tovább bírjuk a munkavégzést.

Egyes gyógyszerek szedése is segíti a hízást, azonban bizonyos életkor a hormonszint változásával jár, amely a testtömeg változását is eredményezheti. Ha ehhez még egy mozgásszegény életmód, ülőmunka társul, ne csodálkozzunk, ha a mérleg többet mutat a szokottnál és a vártnál.

(Forrás: marmalade.hu | bbci.co.uk, entrepreneur.com, digitalnewsroom.media/képek)