Jump to content

Lányok Napja a tudomány és a technika színterén

2017. 04. 27. 17:00

Március 8-a nemzetközi nőnap hivatalos dátuma, amely tényleg a nőkről, lányokról szól. Azt tudtad, hogy a lányoknak van külön napja is? Úgy is nevezik a Lányok Napja, és ebben az évben éppen ma tartják.

A nemzetközi nőnap lényege a nők iránti tisztelet és megbecsülés kimutatása, amelyet virággal, csokoládéval, apró meglepetésekkel fejeznek ki a férfiak. Mára már ilyen szelíddé minősült, de kezdetben ugyancsak harcos megmozdulás volt ez a nők részéről azért, hogy kiharcolják egyenjogúságukat.

Nos, a Lányok Napja azért létezik, hogy a nők is jobban érvényesülhessenek a műszaki és tudományos világban. A Nők a Tudományban Egyesület kezdeményezte azt, hogy legyen egy nap, amely a lányéké, és azon a napon olyan szakirányokkal találkozhatnak a középiskolás lányok, amelyek egyáltalán nem népszerűek a gyengébb nem képviselőinek életében. A nők ugyanúgy megállják a helyüket azokon a területeken is, amelyek teljesen elférfiasodotak. Ez a nap arra ad lehetőséget, hogy a fiatal hölgyek betekintést nyerhessenek cégek munkájába, irodáiba, műszaki egyetemek műhelyeibe, kutatóintézetekbe, laboratóriumokba.

Ezen a napon a női munkaerők, tanárok, professzorok fogadják az érdeklődő fiatalokat. Ők az élő példa arra, hogy nőként ugyanúgy érdekelhet valakit a kutatás, a műszaki dolgok, a technológia. Olyan interaktív programokat szerveznek az odalátogató lányoknak, amellyel által beleláthatnak az adott munkafolyamatba és kipróbálhatnak eszközöket, amelyekkel esetleg későbbi pályájuk során is találkozni fognak. A programsorozat keretén belül részt vevő cégek és intézmények nagy munkagépeket, gépeket, számítógépes eszközöket, elektronikai berendezéseket tesznek elérhetővé a lányok számára.

Az idei már a hatodik alkalom, hogy megrendezik a Lányok Napját. Először 2012-ben tartották meg a Lányok Napja programsorozatot hazánkban, de külföldön már jóval korábban gondoltak erre. Az USA-ban már 1993-ban megtartották az első Lányok Napját, amikor különböző szakmákkal ismerkedhettek meg. Mára pedig már több országban tartják meg évente ezt a különleges lányoknak szánt programot, méghozzá mindig április hónap utolsó csütörtökjén. A Lányok Napja tehát ezért van idén április 27-én.

A cél az, hogy a tipikus férfiszakmának számító területeken is megmutathassák magukat azok a nők, akik szeretnének abban dolgozni. A Lányok Napja azért született meg, hogy a gyengébb nem képviselői is részt vehessenek a férfiassá vált szakmák véráramlásában. Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy a középiskolás lányok olyan információhoz jussanak a mérnöki, műszaki, informatikai és technológiai pálya előnyeiről, amellyel el tudják dönteni, hogy valóban helyük van azon a pályán vagy sem. A lányok látókörét bővítve segítik a fiatalokat abban, hogy el tudják dönteni, valóban szeretnének-e azon az adott területen tanulni és később dolgozni. A pályaválasztási lehetőségek arra adnak lehetőséget, hogy olyan dolgokra is felhívják a figyelmüket, amelyről nem tudtak. Fontos ugyanis, hogy ne az elvárásoknak akarjanak megfelelni, hanem a igazi érdeklődés és tudás álljon a háttérben, amelyre majd tanulmányaikat, későbbi munkájukat építhetik.

(Forrás: marmalade.hu | fircroft.com, awsweldlink.org, newcivilengineercareers.com/képek)