Jump to content

Maszkulin munkában is megmutatjuk magunkat

2017. 04. 13. 17:00

Mindig is éltek olyan társadalmi elvárások, amelyek különböző szerepekbe szorították a férfiakat és a nőket. Jó ideig a nőknek a háztartás és a gyermeknevelés jelentette a munkát, ma pedig már a férfiakhoz hasonló jogaink és lehetőségeink vannak.

Hiába van már egyenjogúság, és hiába tanulhatnak, foglalkozhatnak bármivel manapság a nők, mégis felkapjuk a fejünket, ha azt halljuk, hogy a gyengébb nem képviselői tipikus férfias szakmában helyezkedetek el.

Habár a férfiak teljesen magabiztosan állítják, hogy a vezetés abszolút az ő terepük, ez az, amiben egy nő nem lehet hasonlóan ügyes, vagy még ügyesebb. Mégis vannak női autóversenyzők, busz és tehergépkocsi vezetők. Sőt van olyan hölgy, aki maga az autóvezetést is oktatja. Sőt még autószerelők között is találhatunk a gyengébb nem közül képviselőket. Egyáltalán nem általános és nincsenek sokan, de néhányan közülünk vonzódnak a dugattyúkért, az olajért és a csavarhúzóért.

A sörfogyasztás tipikus férfi szokás, bár a hölgyek is szívesen elfogyasztják tikkasztó nyári napokon a kesernyés italt. Azt azonban kevesen tudják, hogy a sör főzése kimondottan női találmány volt, amelynek eredete Egyiptomig nyúlik vissza. Az egyiptomi hieroglifák megőrizték a mai kor számára azt a tényt, hogy bizony a folyékony kenyér készítői, mesterei a nők voltak. Manapság azonban elférfiasodott a sörgyártás, csak minimálisan vesznek részt ebben a hölgyek.

A technika, a matematikai terület alapjában véve férfias volt, de mindig akadtak nők, akik megvillantották briliáns elméjüket ezeken a területeken is. Az első számítógép-kódoló algoritmus is egy női névhez köthető, aki nem más, mint Ada Byron, ahogy még nevezik Ada Lovelace. Az első számítógéphez tartozó leírást Lovelace grófnő készítette el. Később aztán sorra tűntek fel a programozásban a hölgyek, de ezt a terepet is mindig a férfiak uralták és uralják most is.

A magaslatok meghódítása sem csak a férfiakat vonzza. Ipari alpinistának lenni sem túl általános, de hogy ezt a veszélyes és magasban történő munkát nő végezze el, még inkább elképzelhetetlennek tűnik. Pedig a nők is jelen vannak mindenhol, még ha jóval kisebb számban is. Bármilyen veszélyes és férfias alpinistának lenni, még ebben a munkakörben is igazán nő egy nő. A védőfelszerelés, a bakancs, a sisak nem éppen a legcsinosabb öltözék, de civilben igazi nő tud maradni az alpinista is.

Egyáltalán nem köztudott, hogy a filmkészítés kezdetén a nők szerepe jelentős volt. Ez volt az a terep, ahol akár íróként, akár rendezőként, szerkesztőként, producerként megmutatkozhattak. Sőt mi több, az 1900-as évek első évtizedeiben abszolút női uralom volt a filmiparban. Ezt a fölényt hamar ledarálták a férfiak tulajdonába lévő cégek, és a nők munkáját is mellőzték.

Az ókori kultúrák gyógyítói is a gyengébb nem közül kerültek ki. Az apácák közül sokan orvosként is működtek. Ez akkor változott meg, amikor a középkorban a nőknek tiltott volt az egyetem. Egy az egyben kizárták a nőket az orvostudományból.

Zenekarban játszani mindkét nem képviselői számára lehetséges, de a dobot kimondottan férfi hangszernek tekintjük. Egy Mezopotámiában élő papnő nemhogy az első női dobos, de valószínűleg az első dobos volt a világon.

(Forrás: marmalade.hu | itproportal.com, notey.com, trucks.com/képek)