Jump to content

Hasznos fesztiválbiztosítások

2014. 07. 06. 12:57

A belépőjeggyel együtt vagy akár a korábban már megváltott tiketthez biztosítást is vásárolhatnak a nyári fesztiválozók, ami megtéríti a túlzott mértékű alkoholfogyasztás, az esetleges végtagsérülések vagy a hőguta miatti orvosi ellátás költségeit.

Fesztiválonként több ezer embert szoktak ellátni a mentőszolgálatok idehaza nyaranta, ami nem magas szám ahhoz képest, hogy évente összességében mintegy 4 millióan fordulnak meg ilyen nyári rendezvényeken, mindenekelőtt a ma záruló VOLT-on, a jövő csütörtökön kezdődő Balaton Sound-on, valamint az augusztusi Szigeten.

A baleseteket kiváltó okok között első helyen az alkoholfogyasztás szerepel, aminek révén a bódító nedűt fogyasztók nemcsak maguknak okozhatnak rosszullétet, és törhetik össze magukat bizonytalanabbá váló mozgásuk miatt, hanem mások testi épségét is veszélyeztethetik. A végtagsérülések mellett a hőség, a kiszáradás, az égési sérülések és a darázscsípés okozta fulladás a legelterjedtebb tünetek.

A kisebb problémák helyszíni ellátásaiért nem kell fizetni, ám a kórházba szállítottak távozásukkor busás számlával is szembesülhetnek, attól függően, mennyi időt töltöttek a gyógyító intézményben. Ezen eshetőség miatt nem érdemes kukacoskodni a kollektív rendezvény- és belépőjegybe épített balesetbiztosítás igénylésével a tikett megvásárlásakor (ami a már meglévő bilétához is kérhető), már csak azért sem, mert az mindössze 20-30 forintba kerül. Másfél ezer forintos díjért pedig a jegy árát is visszatérítik annak, aki valamilyen okból nem tud belépni a fesztivál területére.

A kollektív balesetbiztosítással rendelkezőknek baj esetén a rendezvény szervezőit kell felkeresniük (már ha olyan állapotban vannak), s kérniük baleseti jegyzőkönyv felvételét, az erre képtelenek az ellátóktól kapott papírral ezt később is megtehetik, a kórházba szállítottak pedig a zárójelentéssel igazolhatják, hogy milyen értékű ellátásban részesültek. Fontos, hogy a jegyet, a bérletet vagy az egyéb részvételre jogosító dokumentumot minden biztosított megőrizze, e nélkül ugyanis nem igazolható, hogy ki próbálta megvédeni magát előzetesen egy baleset anyagi következményeitől.

(Fotó: www.strictlyrandl.com)