Jump to content

Magyarok pihihelyei: Balaton, Adria

2014. 06. 22. 12:40

Külföldi nyaraláskor a magyarok inkább készpénzzel fizetnek, míg belföldön népszerűbb a bankkártya-használat. A legtöbb itthon nyaraló a Balatonra készül, míg a leggyakoribb külföldi célpont Horvátország.

A CIB Bank utazási szokásokat vizsgáló, bankkártyával rendelkezők körében végzett kutatásából kiderül, hogy a megkérdezettek több mint fele itthon nyaral, negyedük pedig külföldre utazik. Viszonylag magas, 20 százalék azonban azok aránya is, akik itthon és külföldön is pihennek. A többség egy nyaralást tervez, függetlenül attól, hogy azt kül- vagy belföldön tölti, azonban az itthon üdülők közel harmada többször is nyaral, míg a határon túlra csak 17 százalék megy egynél többször is.

A belföldi üdülési helyszínek közül a Balaton és környéke a legnépszerűbb: ide az itthon nyaralók több mint fele készül. A külföldi úti célok közül a mediterrán régiót választják a legtöbben, azon belül is Horvátországot, ahová a külföldön nyaralók közel negyede utazik. A legnépszerűbb nyaralási típus bel- és külföldön egyaránt a vízparti üdülés (64 százalék), de sokan választják a városlátogatásokat (34 százalék) is, míg a wellness üdülés inkább idehaza kedvelt.

Az itthon nyaralók 89 százaléka, míg a külföldre utazók több mint fele autóval utazik, a határon túl nyaralók 39 százaléka pedig repül. A vonat belföldön, míg a buszos utazás külföldi úti célok látogatása esetén gyakoribb. Az utazók több mint fele családdal nyaral, leggyakrabban júliusban és augusztusban. A belföldi utazásokra a 200 ezer forint alatti költés a jellemző, míg a külföldre indulók között magasabb azok aránya, akik ennél többől nyaralnak.

A válaszadók belföldi nyaraláskor használják többet a bankkártyájukat. A belföldön utazók közel fele, 43 százaléka elsősorban bankkártyával fizet, míg külföldön ugyanilyen magas a főként készpénzzel fizetők aránya. A készpénzt és plasztikot is használók száma itthoni és külföldi nyaralás esetén közel azonos (22 és 23 százalék). A határon túli utak költségei közül legtöbben a szállást és az utazást egyenlítik ki bankkártyával, a nyaralás alatt felmerülő egyéb költésekre pedig a többség itthonról visz magával készpénzt. A biztonságra szinte minden külföldre utazó gondol: a válaszadók 90 százaléka köt utasbiztosítást, ha nyaralni indul.

(Fotó: www.domagoj-babic.com)