Jump to content

Hazamenjek? Maradjak?

2014. 06. 11. 12:13

A Nagy-Britanniában, főként Londonban élő magyarok többsége inkább maradna – derül ki a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézete által végzett kutatásból.

A felmérést az intézet a SpeakEasy Project által készített Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozat alkotóival együttműködésben végezte idén áprilisban, májusban, azzal a céllal, hogy adatokkal, információkkal segítsen a magyarországi lakosságot érintő migrációs és mobilitási folyamatok jobb megértéséhez. A filmsorozat londoni epizódjának premierje június 13-án, pénteken lesz a budapesti Trafóban. Az alkotók hat párhuzamos portrén keresztül igyekeznek bemutatni a Londonba nemrégiben kiköltözött fiatal magyarok életét és mindennapjait.

A 23 kérdésből álló online kérdőívet 5200 Nagy-Britanniában élő magyar töltötte ki. Olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy milyen okokból költöznek oda magyarok, mi jellemzi a társadalmi-gazdasági helyzetüket, mennyire érzik magukat sikeresnek, illetve hogy mik a jövőre vonatkozó terveik.

A kérdőívre válaszoló magyarok leginkább gazdasági okokból költöztek Nagy-Britanniába, többnyire az elmúlt négy évben. Szinte mindegyikük jobbnak értékeli jelenlegi helyzetét, mint amilyen Magyarországon volt, és a hazatérést is csak kevesen fontolgatják közülük.

Az online kutatás természetrajzából fakadóan a kérdőívre válaszolók nem reprezentálják a Nagy-Britanniában élő teljes magyar népességet, csupán annak egy speciális ámde nagyszámú, és az online média és közösségi oldalak aktív használójaként – vélhetően – meghatározó csoportját.

(Fotó: www.zimbio.com)