Jump to content

Ingyen sör, élete végéig

2014. 06. 10. 15:42

Csak egyszer kell kifizetni egy nagyobb összeget, onnantól viszont élete végéig ingyen ihatja a sörét! -Ezzel a szokatlan ajánlattal állt elő egy sörfőzde, az üzleti modellt pedig azóta mások is sikerrel követik.

222 ezer forintért örök életében ingyen ihatja nálunk a sört –ajánlotta egy étterem befektetőinek. És ha a belegondolunk, ez minden sörkedvelő számára kiváló lehetőség, hiszen ha 400 forintos korsó sör árával számolunk, az egyszer befizetett összeg egészen pontosan 555 korsó sörnek felel meg. Feltételezzük, hogy az adott illető hetente 5 korsóval iszik meg, akkor két év alatt már meg is térült a befektetése!

A minneapolis-i sörfőzde szokatlan ajánlatát anyagi nehézségek hívták életre. A három tulajdonosnak 220 ezer dollárt kellett volna ahhoz összegyűjtenie, hogy megkapják azt a banki kölcsönt, amivel valóra válthatják álmaikat. Egy olyan éttermet akartak ugyanis nyitni, amelyben az ott helyben készült sört csapolják frissen. Hiába fordultak azonban befektetőkhöz kölcsönért, a vendéglátásban való járatlanságuk miatt mindenütt elutasításba ütköztek.

A barátaik szívesen segítettek volna, ám pár ezer dollárnál egyiküknek sem volt több pénze. A szokatlan üzleti lépést viszont éppen ez ihlette meg. A sörfőzde ajánlata tehát így szól: bárki, aki befektet a vállalkozásba ezer dollárt, az élete végéig (vagy legalábbis amíg be nem zárnak) ingyen sörözhet az étteremben.

A rendhagyó ötletet végül siker koronázta, a tulajdonosok előteremtették a szülkséges összeget, így most már két éve nagy haszonnal működtetik sörfőző éttermüket. A ’befektetőik’ sem itták ki őket szerencsére a vagyonukból, hetente körülbelül 17 ingyensör fogy, a vendégek azonban ritkán érkeznek egyedül, vagy üres hassal. Ráadásul azok, akik anyagilag is hozzájárultak az étteremhez, mind egy kicsikét magukénak is érzik a helyet –az ezer dolláros befektetésért az ingyen sörök mellé ugyanis 0,1%-os tulajdonosi részt is kaptak. Ahogy az egyik tulajdonos, Amy Johnson megfogalmazta: -Van egy több, mint 100 főből álló szurkoló csapatunk.

Eltekintve a sörfőzde sikerét, lehet, hogy éppen ez az üzleti modell lesz a jövő követendő példája. A szomszédos városban egy anyagi nehézségekkel küzdő kávézó (a söröző sikerein felbuzdulva) szintén ezt az utat járta be. Az aprócska helynek 75 ember biztosított fejenként ezer dollárt, ennek az összegnek a segítségével ma már háromszor akkora helyen a korábbi profitjuk nyolcszorosát termelik ki. A söröző példáját némi változtatással követték: ezer dolláros befektetőik életük végéig kaphatnak naponta egy pohár sört, vagy bort, vagy egy csésze forró feketét. 500 dollárért ugyanez jár két évig, 250 dollárért pedig egy éven át. És ahogy a söröző esetében, itt sem csak egy pohárra ugranak be a vendégek. Legtöbbször maradnak még egy-két italra, barátokat is hoznak, így az ingyen kávé segítségével a bisztró sokkal nagyobb forgalomra tett szert.

(Bongorama, kép: snowbrains.com)