Jump to content

A friss fekete, amivel indul a napunk

2015. 10. 07. 16:00

Sokunk reggeléhez, és akár napi rituáléjához hozzátartozik egy csésze fekete elfogyasztása. A szertartás, amíg felkészítjük a kávét, az illat, amikor frissen csorog a kávé, és a kellemes zamata meghódította a világot.

Annyi bizonyos, hogy a törökök terjesztették el a kávéfőzés tudományát, de eredetét illetően számos legenda terjed a kávézás történetéről. Az egyik ilyen történet szerint Krisztus előtt 300 körül egy etióp gazda néhány kecskéje igencsak furcsán viselkedett. Elmondván egy szerzetesnek a történteket, azt a tanácsot kapta, figyelje meg, hogy mit esznek az állatok. Amikor ez megtörtént, vitt egy darabkát a növényből. A szerzetes is kipróbálta és érezte élénkítő hatását. Később más szerzetesek is használták élénkítőként a kávét.
Kávézók már a XVI. században léteztek Konstantinápolyban. Hazánkban majd csak az 1700-as évek elején nyílt meg Budapesten az első kávézó.

A kávé nem egyféleképp főzhető. Sok módja van annak, hogy az éltető fekete léhez jussunk. A legősibb kávéfőzési módszer az, amikor egy edényben az őrölt kávé mellé még cukor és víz is kerül. Az elegyet folyamatosan kevergetik kanállal. Az edény mérete attól függ, hogy hány személyre történik a kávéfőzés. Ahhoz, hogy a török kávét magunkba tudjuk önteni az is szükséges, hogy legyen kávéőrleményünk. Ennek elkészítése elég időigényes, ugyanis szinte púder állagúra kell a kávét darálni, ráadásul többször szükséges forralni is.

Szoktuk mondani, hogy törökösre sikerült a kávé, ha valahol nem jól volt lezárva a kávéőrlemény, és az a kávé levével együtt kerül az edénybe. A törökök ugyanis a zaccal együtt szolgálják fel a kávét, amely igen erős, a zacc miatt sűrű és édes. A zacc leülepszik a csésze aljába, de egyáltalán nem szűrik.

Európában, Franciaországban használtak először filtert. A praktikusságot keresték, ezért vászonzacskóba töltötték az őrölt kávét, majd leforrázták, és az így nyert kávét fogyasztották. Az ipari forradalom hatására a kávé főzésében is fejlődések következtek, ugyanis elkészültek az első kávéfőzők. Ezek a készülékek a mai darabok elődei. Egyik fajtája volt a lombikos, amelynél egyik lombikból a másikba szűrőn keresztül jutott a kávé. Az első elektromos készülék, amivel kávét készítettek 1908-ban készült el, 1933-tól pedig már az art deco stílusú kávéfőzők voltak forgalomban.

(Kép forrása: inhabitat.com)