Próbáld ki az alábbi finomságokat...
Az alma számtalan jótékony hatással rendelkezik szervezetünkre nézve. Kiváló rost és ásványi anyag forrás. Nagy mértékben tartalmaz a szervezet számára nélkülözhetetlen, C-vitamint, A- és B-vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot, káliumot, és kéntartalma is jelentős. Segít kezelni az emésztési panaszokat, javítja a bélflórát, csökkenti a vér koleszterin szintjét, és a magas vérnyomást is normalizálja a benne található magas káliumszintnek köszönhetően. Az alma sülve, főve és szárítva is megőrzi vitamintartalmát.
Készíts belőle alma chipset!
Mire lesz szükséged?
- 1-2 alma (attól függ, mennyit szeretnél készíteni)
- 2 evőkanál nádcukor vagy nyírfacukor
- 1-2 evőkanál fahéj
Elkészítés…
Mosd meg alaposan az almákat, majd szeleteld vékony karikákra. A cukrot és a fahéjt keverd össze és tedd egy tányérba. Ha az almaszeleteket felvágtad, forgasd bele a fahéjas-cukros keverékbe. Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, helyezd a cukros-fahéjas almakarikákat egy sütőpapírral vélelt tepsire és tedd egy órára a sütőbe. Fél óra után fordítsd meg az alma szeleteket, hogy mindkét oldaluk egyformán meg tudjon sülni.
A banán káliumban és magnéziumban gazdag, minek köszönhetően jótékony hatással van szívünkre és vérnyomásunkra is egyaránt. Megóvja gyomrunkat a gyomorfekély kialalkulásától, segít az emésztési problémák orvoslásában. Káliumtartalma a csontjainkra is jótékonyan hat. Készíts belőle ropogós finomságot!
Hozzávalók…
- 3-4 banán (a kívánt mennyiség szerint)
- 1-2 citrom
Mielőtt felszeletelnéd a banánokat,melegítsd elő a sütőt 100 fokra. Karikázd vékony szeletekre a banánokat, majd tedd őket sütőpapírra, lehetőleg úgy, hogy széleik ne ragadjanak össze. Mielőtt betennéd a sütőbe, vékonyan kend meg a banánkarikákat citromlével, és mehet is be a sütőbe. 1-1,5 órán keresztül süsd (minél tovább sütöd, annál ropogósabb lesz). Miután elkészült, hagyd hűlni és már fogyasztható is.
Ízletes nassolnivalót nem csak gyümölcsökből készíthetünk, zöldségből készült ropogtatnivalók ugyanolyan ínycsiklandozóak és egészségesek.
A cukkini jelentős része vízből áll, éppen ezért fogyasztásával pótolható a szervezet vízszükséglete. Mindezek mellett, magas ásványi anyag tartalommal rendelkezik, megtalálható benne, a mangán, kálcium, magnézium, réz, foszfor, cink, valamint az A-, B1, B6-vitamin. A cukkini rostokban és folsavban gazdag zöldség. Jótékony hatásának köszönhetően, csökkenti a hasmenést, tisztítja a vért, és gyulladásgátló hatással is bír. Magas vitamin tartalmának köszönhetően, csökkenti a csont és ízületi megbetegedések kialakulásának esélyét, valamint reumás fájdalmakra esetén is remek választás.
Így készül a cukkini chips…
- 1-2 cukkini
- 1 evőkanál olívaolajjal
- 2 csipet só
- zöldfűszerek ízlés szerint
Mossuk meg a cukkinit (nem kell meghámozni), majd vágjuk vékony karikákra. A sütőpapírra helyezett karikákat kenjük meg olajjal, majd 45-50percig süssük 180 fokra előmelegített sütőben. Az első 20 perc eltelte után, fordítsd meg a cukkini karikákat, hogy mindkét oldaluk átsüljön.
Természetesen egyéb zöldségekből és gyümölcsökből készíthető hasonló sütési eljárással nassolnivaló. Mindenki bátran kísérletezzen a sütéssel, szárítással és aszalással, kedve és ízlése szerint.