Jump to content

Felejtsd el a bőrlégzést akkor is, ha nincs otthon orrspray

2023. 11. 05. 19:00

Itt az ősz a maga minden bájával és nyavalyájával. Az esős, hideg időszakban inkább csak a nyavalya részét érezzük és még a náthás, megfázásos bajokkal is meg kell küzdenünk.

A betegségek jönnek és mennek ebben az időszakban és a kellemetlen orrfolyásnál talán csak a bedugult orr lehet rosszabb. Pláne, ha az éjszaka jelentkezik és nincs otthon orrcsepp vagy spary.

 

Orrdugulás elhárítás okosan

Az inhalálás, a forró zuhany segíthet enyhíteni az orrdugulást, mert a meleg pára oldja a nyákot és így szabaddá tehető az orrjárat.

A tengeri sóoldattal történő orröblítés segíthet megtisztítani az orrjáratokat és enyhíteni az orrdugulást.

Betegen vagy a kellemetlen tünetek jelentkezésekor amúgy is nagyobb az igényünk a forró italok iránt. Még az orrdugulást is enyhítheti egy finom mézes tea, mert az abból feláramló meleg gőz felhígítja a nyákot és újra szabaddá válhat a levegő számára a járat

Egyes gyógynövényes illóolajok (eukaliptusz, menta) hozzáadása a párásítóhoz jó szolgálatot tehet a légzés könnyítésében. Csupán néhány csepp szükséges ezekből a forró vízhez és már mehet is az inhalálás.

Ha nincs otthon illóolaj, akkor a vízbe rakhatunk sót is és így történjen az inhalálás.

A felmelegített só nemcsak a fájó fülre lehet jó, hanem ha az arcon alkalmazzuk, akkor szintén segíthet az orrdugulás megszüntetésében.

Ha az orrdugulás mértéke csekély, de a pihentető alvást mégis zavarja, akkor lehet, hogy elegendő annyi, hogy párnákkal feljebb emeljük a fejünket és egy kiadós pihenéssel talán még a betegségen is túl lehetünk.

Orrdugulás esetén néhány egyszerű légzéstechnika és arctorna is segíthet. Például üljünk kényelmesen vagy feküdjünk hanyatt. Lassan és mélyen lélegezzünk orron keresztül, majd lassan ki. Körkörös mozdulatokkal masszírozzuk végig az orr melletti területet, az arcunkat is és ne hagyjuk ki a homlokrészt sem. Ezzel is segíthetjük a megtapadt nyák megmozdulását.

 

Nincs annál rosszabb, ha az eldugult orr miatt nem tudunk jót pihenni. Ha a fenti módszerek egyike sem segít abban, hogy a dugulást elhárítsuk, akkor a vény nélkül kapható orrcsepp vagy spray enyhíthet a kellemetlenségen. Fontos azonban a feltüntetett módon és ideig használni, mert a tartós használattal az orrnyálkahártya egészségében tehetünk kárt.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)