Jump to content

Hogy ne tikkadj a hőségben - egészséges hűsítők

2023. 07. 12. 19:00

Azt sem tudod, hogy mit kezdj magaddal a kánikulában? Az biztos, hogy a folyadékpótlásra oda kell figyelni. A legjobb a víz, de ha unod…

Nos, akkor jövünk néhány remek ötlettel, amely nemcsak a folyadékpótlást és hidratálást biztosítja, de a víznél kicsit másabb ízt és így élményt is kínálnak.

A teafogyasztás a magyaroknál főleg az őszi, téli időszakban kerül előtérbe. Akkor jelentkeznek leginkább a megfázásos, influenzás jellegű tünetek és azok kezelésére, enyhítésére gyakorta nyúlunk a (gyógy)teákért.

Nyáron is érdemes fogyasztani a népi gyógyászatban is használatos, természetes segítséget. Hogy miért?

Mert a gyógyteák is hidratálnak, ugyanis vízből készülnek. Mivel a meleg időjárásban könnyen kiszáradhatunk, fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk. A gyógyteák erre kiválóan alkalmasak. Ha cukor nélkül fogyasztod, akkor még inkább egészséges, mert nem tartalmaznak színezék- és tartósítóanyagokat sem.

A gyógyteák természetes alapanyagok és egyszerre több növény fejtheti ki gyógyító hatását. Hatalmas választékkal találjuk magunkat szemben és ezek közül sok kimondottan frissítő hatású.

Gyógyító és frissítő

A mentalevél nemcsak ételekhez használható dekoráció és ízfokozó, hanem kiváló frissítő teát is kortyolhatsz belőle.

Nyugtató, emésztést segítő és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert a kamilla, de nyári italként is remek.

A hibiszkusz élénkít, frissít és hűsít, akárcsak a citromfű vagy a rozmaring tea. Hagyd kihűlni a teát és jéggel még élvezhetőbbé, hűsítőbbé teheted. Egészségedre!

Túl a vízen és a teán

Víz és tea, pipa. De ha megunod és valami fenségesebbre vágysz, akkor készültünk néhány frissítő recepttel.

Víz extrákkal: szükséges hozzá 1 citrom, 1 evőkanál méz, 4-5 csésze víz, majd a végén jégkocka.
A citromot vágd félbe és csavard ki a levét, amit kavarj össze a mézzel. Ezt öntsd hozzá a vízhez és keverd össze, majd pakolj bele néhány jégkockát és már élvezheted is a frissítő, de nem unalmas vizedet.

Limonádé extrákkal: a sima limonádé is lehet unalmas, ezért, hogy feldobd, használj hozzá uborkát és mentát. Kell hozzá 1 kígyóuborka, 1 citrom, egy tucat mentalevél, 4 csésze víz, 2 evőkanál méz és jégkocka. Az uborkát kockázd fel, a citromot vágd karikákra. Rakd egy kancsóba, adagold hozzá a vizet, a mentalevelet és a mézet. Az egészet kavard össze és tedd be legalább egy órára a hűtőbe. Ez idő alatt nemcsak lehűl, hanem az ízek is összeérnek. Dobd bele a jégkockát és még hűsítőbb.

Gyümölcsös hűsítő: szükséged lesz hozzá 1 csésze görög joghurtra, 1 banánra (helyette más gyümölcsöt is használhatsz ízlés szerint), 1 evőkanál mézre és jégkockára.
Dobd és öntsd az összes hozzávalót a turmixba, amikor már krémes állagú, töltsd egy pohárba és jégkocka kíséretében fogyaszd egészséggel.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)