Jump to content

Az idő elherdálását profi szintre emeltük

2023. 02. 15. 19:00

Régen minden más volt. Mondják ezt a nálunk jóval idősebbek. Ez biztosan így volt, és lehet, hogy jobb is?

Ezen lehet vitatkozni és ellenérveket is felhozni, de egy biztos: 40-50 évvel másmilyen volt az élet, a világ is és ami a leginkább hiányzik most belőle az a nyugodtság. A kor, az egyre fejlettebb technika és kommunikációs lehetőség a kezünkbe adott olyat, amit nehéz letennünk és amellyel sok-sok hasznos időt fordítunk más helyett.

Valószínűleg már te is rájöttél, hogy a közösségi oldalakról van szó. Az egyáltalán nem baj, hogy rápillantunk, mert üzenetünk jött, mert értesítést kaptunk. El kell fogadni, hogy ez a világ ezt hozta számunkra, ennek megfelelően kell élnünk és élnünk a lehetőségekkel. A gond akkor van, amikor ez veszi át az irányítást az életünk felett. Vagyis amikor annyi minden mást, kütyükhöz nem kapcsolódó tevékenységet is folytathatnánk, de beszippant a média, az internet.

A ’90-es években még a televízió volt a gyerekekre nézve az a rém, amely „kiszívja az agyukat”, hülyeségekre tanít, nem fejleszt. Ma már a TV mellé megérkeztek az okos kütyük, az online vagy valamilyen platformon játszható játékok, amelyek tovább súlyosbítják a helyzetet. Ráadásul nem is csak a gyerekeket tarthatja fogva, hanem a felnőtteket is beránthatja abba a nem valós világba.

A vásárlás nap tevékenységünk. Azonban akkor már káros (a pénztárcánkra) és kóros (akár a mentális vagy fizikai egészségünkre) lehet, ha ez jelenti a kikapcsolódást. Márpedig az otthon kényelméből intézett online vásárlás praktikus, kényelmes, de sok esetben rettentő felesleges. Olyan szenvedéllyé nőheti ki magát, mint aki szerencsjátékozik. Semmi nem elég. Nemcsak a pénzt lehet így elherdálni, hanem az időt is.

Ugyancsak sok időt elvesz az életünkből az, ha túl sokat koncentrálunk a megjelenésünkre. Persze, fontos az igényes megjelenés, amelybe az öltözködésen túl a testápolás, a személyes higiénia is beletartozik, de ha minden tükör és kirakat üvege előtt csak azt mustráljuk, hogy mennyire vagyunk tökéletesek, akkor elvonjuk a figyelmünket másról. Az internet megint csak nyílt terepet ad arra, hogy a külsejükre nagyon kényes személyek még tökéletesebbre fejleszthessék nárcisztikusságukat, gondoljunk csak a sminkelős videókra.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)