Jump to content

Nemcsak a napégés a probléma

2021. 08. 04. 19:00

A nyár vonzza a turistákat szerte a világba, de ez nagyobb esélyt jelent a sérülésekre, balesetekre is. A napon való tartózkodás önmagában tartogat rizikófaktorokat.

A magas UV sugárzás és a magas hőmérséklet megviseli az emberi szervezetet. A napon való tartózkodás kánikula idején komoly egészségügyi problémákat okozhat. Strandra vagy kirándulni, esetleg kerti munkát végezni is csak úgy érdemes kimenni a napra, ha bőrünket magas faktorszámú naptejjel lekezeljük. A leégés veszélyét így ugyan csökkentjük, de a hőmérséklet még okozhat galibát.

 

Amitől még tartani lehet:

Hőstressz: bármennyire is vártuk a nyarat az mégis kellemetlenebbé válhat, ha a hőmérséklet tartósan berendezkedik 30 fok felé. A hétköznapi teendőink, amelyeket azelőtt pörögve elvégeztük, az ilyen időben nehézkessé és nyűgössé válhat. Megpecsételi a hangulatunkat, ha az alvás sem jó. A magas hőmérsékelt állandó izzadással jár, amely megterheli a szervezetet és a folyamatos folyadékvesztés magnéziumhiányos állapotot idézhet elő, ami a hőstressz kialakulásához vezethet.

Hőkimerülés: a kánikula és a nagyobb fizikai megterhelés együtt olyan mértékű verejtékezést eredményezhet, amely jelentkezhet vízhiányos vagy sóhiányos állapot formájában. Ennek jele lehet az erős szívdobogás érzése, a szédülés, fejfájás, a bágyadtság érzése.

 

Hőkollapszus: a szervezet igyekszik kompenzálni a külső hőmérséklet által kiváltott nehézségeket. Amikor már nem elég semmi, akkor akár keringési zavarok léphetnek fel, amely ájulás formájában mutatkozik meg. Az eszméletvesztést rossz közérzet, gyengeség, homályos látás előzheti meg.

Hőguta: a legveszélyesebb, amikor a testhőmérséklet már 40 fok felé szalad. Mivel a szervezet már minden kompenzálást bevetett, de a magas hőt nem tudja levezetni, ezért keringési zavarok lépnek fel. Életveszélyes állapot, amely már szakember segítségét igényli.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)