Jump to content

Műanyagtól mentesen

2020. 07. 08. 19:00

A műanyag hulladék hatalmas károkat okoz a környezetben, amelyből az állat- és növényvilág és részesedik, ha akar, ha nem.

A műanyag csak az embernek köszönhető, mint ahogy az is, ahogyan azzal bánunk. Csupán néhány másodperc szükséges ahhoz, hogy egy műanyag termék elkészüljön. Némelyik műanyag terméket csak egyszer használjuk, és utána kidobásra kerül, ám lebomlásához többszáz év szükséges. Az apróbb műanyagdarabkák, a mikroműanyagok azonban az állatok szervezetébe, a vízbe is bekerülhetnek.

Már 2011 óta él egy Ausztrál kezdeményezésnek hála a műanyagmentes július. Az igazság az, hogy műanyagmentes hónapot az bármelyik hónapjára beiktathatjuk, de a műanyagmentes júliushoz most kell csatlakozni. Tavaly 170 országból 100 milliónál többen vettek részt.

A Plastic Free July, vagyis a műanyagmentes július keretén belül arra kell törekednünk, hogy minél kevesebbet, vagy inkább egyáltalán nem használjunk műanyagot. Nagyon is sokat tehetünk a környezetünkért, így a műanyaghasználatot is nagyban tudjuk befolyásolni.

Nézz körül az otthonodban, a környezetedben. Mindenhol megtalálható a műanyag, és ha ráfókuszálsz erre, akkor szinte megdöbbentő, hogy mennyire általános ennek az anyagnak a jelenléte életünkben.

A gond abból adódik, hogy egy jelentős része olyan műanyag, amelyet egyszer használunk és azonnal a kukában landol. Azzal tudjuk mentesíteni a környezetünket, ha a műanyag helyett megpróbálunk mást keresni. Egy bolti vásárlás alkalmával is elkerülhető a műanyag használata. Legalábbis meg kell próbálni. Ha piacon vásárolunk, senki nem kötelez a műanyag zacskó használatára.

A nyári kertipartik idejét éljük, és bár jóval könnyebb és egyszerűbb az egyszerhasználatos evőeszközök használata, de gondoljunk a környezetünkre. Habár több munkát igényel, ha hagyományos étkészletet használunk, de megéri.

Érdemes beszerezni a család minden tagjának egy-egy kulacsot, amelyet bármikor feltölthetünk vízzel. Inkább, mint a boltban vásárolt palackozott vizet fogyasszuk.

Mentesíthetjük a környezetünket akkor is, ha átváltunk fonott kosárra, vászonszatyorra és minden vásárlás után ezekbe pakolunk.

A háztartásunkban is szelektálni lehet a műanyag tárolók között. Érdemes lecserélni üvegből, vesszőből, fából készült tárolókra cserélni. Nemcsak természetesebb, de esztétikailag is jobban mutatnak.

Még bátran csatlakozhatunk a műanyagmentes júliushoz, és ezt az odafigyelést, tudatosságot az év mindegyik napján tartani lehet.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)