Jump to content

Robotizált világ

2020. 02. 12. 19:00

A robotok által is működtetett világ néhány évtizede még csak fikció volt, távoli jövőt mutató, de mára egyre több területen alkalmaznak robot munkaerőt.

A gyártásban már jó ideje átvette az emberi munkát a robot. Az elektronikai szerkezetet előre beprogramozva állítják munkába. Ettől a ponttól kezdve az ember is irányíthatja a robotot, de olyan is van, hogy onnantól kezdve már nem igényel beavatkozást.

Az automatizált gépeket már az iparosodás során használtak, de igazi robotot 1927-ben állítottak elő, azóta pedig csak fejlődnek és egyre emberszerűbbek a robotok.

Várható, hogy egyre több területen jelennek meg a robotok, a robotizált technika, így az egészségügyi pályán dolgozóknak is segíthet az automatizált megoldás. Létrehoztak már olyan robotot, amely a vérvételben segít. A robot ultrahang segítségével találja meg a vénát, szúrja meg a beteget és veszi le a vért. Sőt, a robot nemcsak erre képes, hanem még analizálja is a vért. Még kísérleti fázisban van a vérvételben segítő robot technika, azonban a kutatások szerint olyan hatékony segítség lehet az orvosok és az ápolók számára, amely során időt spórolhatnak meg. Amíg a gép leveszi a vért, addig a szakemberek több időt tudnak fordítani a betegekre.

Annyira beférkőznek a világunkba a robotok, hogy már a magánéletünkben is jelen lehetnek? Nem elképzelhetetlen. Humanoid robotok már készülnek, és egyre élethűbbek. Egyes becslések szerint ötven év múlva már emberszerű robotok és hús-vér emberek köthetnek házasságot, élhetnek együtt.

Egy japán cég már ebben gondolkodik. Tény, egy robot strapabíróbb lehet. A sérülések javíthatók, a robot nő nem válhat hisztissé, vezényszóra, gombnyomásra teljesíti „férje”, gazdája parancsát. Nem beszél vissza, nem veszekszik, csak csinálja, amit kérnek tőle. Főnyeremény azoknak, akik már sokat tapasztaltak a nők terén és a könnyebb utat szeretnék majd választani. Elképesztő és egyben félelmetes elgondolás ez, de hamarosan valósággá válhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=wujTSaSn7l0)