Jump to content

Nehogy hasra ess!

2019. 08. 13. 19:00

Hacsak nem kaszkadőrként keressük a kenyerünket, akkor semelyik elesést, balesetet nem tervezzük be az életünkbe, ám a baj akkor is jön, ha nem számítunk rá. Se jég, se elhajított banánhéj nem kell ahhoz.

Egy átlagosnak induló napon is bekövetkezhet olyan, amelyre nem is gondoltunk. Ki sem kell az otthonunkból tenni a lábunkat azért, hogy baleset érjen. Egy elcsúszás, egy megbotlás, és máris megvan a baj. Akár komoly sérülés is kialakulhat, és idősebb korban ennek még nagyobb a jelentősége.

Az elesés nemcsak pillanatnyi ijedtséget adó történés, hanem komoly sebeket, sérüléseket szenvedhetünk bármelyik életkorunkban. A gyerekek és az idősek csontja pedig sokkal törékenyebb. Ha fizikumunk gyengébb, pszichés állapotunk labilisabb, esetleg gyógyszerek szedése miatt instabilabbá válik mozgásunk, könnyebben érhet még az otthonunkban is baleset, de bárhol leselkedhet ránk veszély.

Annak fényében azonban nem élhetjük le az életünket, hogy állandóan az esetleges balesetektől tartunk. Sokkal fontosabb, hogy háztartásunkat biztonságossá tegyük, valamint odafigyeljünk magunkra.

Ha egyes, hirtelen mozdulatok miatt szédülünk meg, talán valamilyen betegség áll annak hátterében, ezért a tünetekkel érdemes felkeresni az orvosunkat, pláne akkor, ha az nem egyszeri, hanem sűrűn előforduló állapot. Ha gyógyszert szedünk, az is okozhat szédüléses tüneteket, ezért azt is ismertetni szükséges orvosunkkal.

Az otthonnak kell lenni annak a közegnek, ahol nyugodtság és biztonság vesz körül. A biztonságot pedig megadhatja az is, hogy minden olyan berendezést, tárgyat elteszünk onnan, ahol közlekedünk. A csúszós felületet olyan anyaggal fedjük le, ami nem csúszik. Ez az otthon minden pontjára legyen igaz. Olykor a nem megfelelő fényviszony is okozhat balesetet, ezért az otthonunk helyiségeiben használjunk megfelelő fényerőt, és este is kapcsoljunk villanyt. Ki ne rúgott volna már bele az ágy lábába csupán azért, mert a sötétben elmérte a távolságot? Olykor ehhez esti sötétségre sincs szükség, mégis megismerjük, hogy milyen fájdalmas, ha a lábujjunk ilyen közelről ismerkedik össze az ággyal.

Az otthon biztonságossággá tételével a külvilág is veszélyt tartogathat. A kényelmes, bokát tartó, nem csúszós talpú cipők segíthetik, hogy elkerüljük az esést, de ha azt szeretnénk, hogy a külvilág hatásaira is rugalmasabban reagáljunk, akkor bizony a sport is nagyon jó hatással lehet ránk. A rendszeres mozgásnak köszönhetően nemcsak az izmaink tartanak jobban, de javulhat az egyensúlyérzékünk, az erőnlétünk, a koordinációnk, így az esetleges veszélyesebb helyzetekből is esés nélkül jövünk ki. Ha mégis esni kell, akkor abból is talán a legkisebb sérüléssel járó formába tudjuk irányítani a testünket.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)