Jump to content

Az egészséges bélflóra érdekében

2018. 09. 25. 19:00

Bifidusz eszenzisz, bifidusz akturegulárisz, bélbolyhok, bélflóra. Reklámokban hangoztathatják ezek fontosságát, mert az egészséges emésztésben nagyon nagy szerepe van a normál bélflórának.

Nemcsak a jól funkcionáló emésztés miatt szükséges, hogy a beleink falán megtalálható bélbolyhok egészségesek legyenek, hanem az immunrendszerünk megfelelő működéséhez is nélkülözhetetlen szerepet töltenek be. Táplálkozással segíteni lehet, hogy a bélflóra állapota jó legyen, hogy minden funkcióját jól tudja érvényesíteni. A táplálkozás mindenféleképp kulcsfontosságú az életünkben, hiszen anélkül nem működhetnénk. Az egészséges táplálkozás pedig a fizikai, lelki, mentális egészségünk érdekében nélkülözhetetlen. Csakhogy nagyon sok az ellentmondás amiatt, hogy mit jelent az egészséges, és mi nem tartozik abba bele. Elve mindenki más, és más az életmód, életvitel is, így a táplálkozásban sem érvényesülhet egyöntetűen ugyanaz a szabály. Egy azonban teljesen bizonyos. A mértékletesség a legfőbb szempont, vagyis egészségesen élni nem azt jelenti, hogy kihagyunk az életünkből minden cukrosat, édességet, stb., csupán annak mennyiségét lecsökkentjük.

Az egészséges táplálkozással megerősítjük tápanyagcserénk működését, vagyis jóval hatékonyabban fog működni. Nem raktároz majd a testünk, azaz nem rakódik le a zsír, nem hízunk.

Az egészséges bélflóra fenntartásához javasolt a napi négy-ötszöri étkezés. Nem nagy adagokat jelent, hanem a többször és kicsit elve kell, hogy érvényesüljön. Ezáltal fokozatosan juttatjuk a szervezetünket a tápanyaghoz, és nem egyszerre terheljük a gyomrunkat.

Az egészséges bélflóra megtartásában sokat segít a rostban gazdag étrend. A legjobb, ha nyersen visszük be a szervezetünkbe. A nyers, rostban gazdag ételek segítik az emésztésünket, és az olyan hasznos mikroorganizmusok számára kiváló táptalajt jelentenek, amelyek a bélflóránkat alkotják.

A magyar gasztronómia kedveli a fűszerek használatát, amelyet nem is kell megvonnunk magunktól, azonban az erős fűszerezés ne jelentsen mindennapi használatot.

Egyre többen szokunk át a pékáruk teljes kiőrlésű változatának fogyasztására. Az ételek sűrítéséhez se a megszokott finomított lisztet, hanem annak teljes kiőrlésű formáját használjuk fel. Ehhez alternatívák is lehetőségünkre szolgálnak, amelyről már írtunk. Elolvashatod ITT. Köretként is fogyasszunk minél több párolt zöldséget, barna rizst.

A főétkezések közötti evés alapjait a gyümölcsök és a zöldségek jelentsék. Nemcsak laktatnak és rostanyagot tartalmaznak, de tele vannak vitaminnal, és magas rosttartalmuk miatt gyorsabban tudnak áthaladni a tápcsatornánkon, így felpörgetik az emésztésünket, vagyis méregtelenítenek is. Elhanyagolhatatlan az egészségünk érdekében a napi megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. A folyadék ne cukrozott üdítőt jelentsen, hanem vizet, és ha sporttevékenységet végzünk, akkor növelni szükséges a folyadék mennyiségét is. Vacsoraként elkerülendő a magas zsírtartalmú, kalóriájú, energiában dús ételek fogyasztása.

Jól érzékelhető, hogy ha az egészséges táplálkozást tartjuk szem előtt, aszerint éljük a mindennapjainkat, akkor lényegében a bélflóránk állapotára is hatással vagyunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)